; ; ; ;

Vizsgálódik az Európai Bizottság

2015. szeptember 19. Horváth Józsefné Éva

NAV és az Európai Bizottság közleménye

tax.jpgAz Európai Bizottság 2015. július 15. napján hozott C(2015) 4805 számú határozatában
részletes vizsgálatot indított két magyar intézkedésbe foglalt adómértékkel, hogy azok összhangban állnak-e az uniós állami támogatási szabályaival. Az első intézkedés az élelmiszerlánc-felügyeleti díjra, a második a dohánytermékek gyártásából és kereskedelméből származó árbevételt terhelő adóra vonatkozik.
A Bizottság felfüggesztő rendelkezéseket is kiadott, amelyek megtiltják Magyarországnak az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermékeket terhelő adó progresszív adómértékeinek alkalmazását mindaddig, amíg a Bizottság le nem zárta a vizsgálatát.

Visszatekintő:

Magyarország 2014-ben módosította az élelmiszerlánc-törvényt, és a felügyeleti díj kiszámítására vonatkozó különös szabályokat iktatott be. Progresszív díjmértéket vezetett be, amely 0 %-tól 6 %-ig terjedő díjmértékből áll. A napi fogyasztási cikkeket értékesítő, kis- vagy közepes árbevétellel rendelkező üzleteket 500 MFt- ig mentesítették és 1 %-os adómérték fizetésére kötelezték az 500 millió és 50 milliárd forint közötti üzleteket, azonban a nagy árbevételű vállalatok 1% feletti, és a 300 milliárd forintot meghaladó árbevétel esetén 6 %-ot elérő adómértékek megfizetésére kötelesek. Ez a módosítás 2015. január 1-jén lépett hatályba.
Az összes többi élelmiszerlánc-szereplő továbbra is a díj alapját képező árbevétel 0,1 %-ának megfelelő mértékű átalánydíj megfizetésére kötelezett.

2014. december 16-án elfogadta az Országgyűlés a dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló 2014. évi XCIV. törvényt. A 2015. február 1-jén hatályba lépett törvény – „egészségügyi hozzájárulásként” említett – adót vetett ki a dohánytermékek magyarországi gyártásából és kereskedelméből elért éves árbevétel alapján. Az adó az adóraktárak engedélyeseire, a dohánytermékek importálóira, vagy bejegyzett kereskedőire vonatkozik.
Az adó sávos adókulcsai a következők: 0,2 % a 30 millió és 30 milliárd forint, 2,5 % a 30 milliárd és 60 milliárd forint árbevétellel rendelkező vállalkozások esetében és 4,5 % a 60 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező vállalkozások esetében.
Ha a vállalkozás bizonyos elszámolható beruházásokat végez, legfeljebb 80 %-kal csökkentheti a jogszabályból eredő adókötelezettségét.
Ezek azt jelentik, hogy ameddig a Bizottság nem határoz a szabályozás belső piaccal való összeegyeztethetőségéről, addig a hozzájárulásra kötelezett nem kötelezhető a hozzájárulás megfizetésére és a hozzájárulással kapcsolatos eljárási kötelezettségek teljesítésére.

süti beállítások módosítása