; ; ; ;

Finom vacsora egy pohár fröccsel!

2015. október 7. Horváth Józsefné Éva

Érdekel milyen adó kapcsolódik a fröccshöz?

table-71380_1280.jpgA fröccs szőlőbor és hozzáadott ízesítés nélküli szénsavas víz 8,5 térfogatszázalékot meg nem haladó alkoholtartalmú, olyan kiszerelt keveréke, amelyben a szőlőbor aránya meghaladja az 50 %-ot. A jövedéki adótörvény szerint ebben az esetben a fröccs adómértéke hektoliterenként 0 forint.
Új szabályozás alapján boradóraktárban is előállítható a fröccs, melyhez a szőlőbor betárolható a boradóraktárba.
A Jövedéki törvény 83. § (3) bekezdése alapján „Az egyszerűsített adóraktár engedélyesének pincekönyvében a szőlőbort palackos, kannás és hordós kiszerelés szerinti bontásban, a szőlőbor, valamint a fröccs mennyiségét az adó alapjaként meghatározott mennyiségi egységben kimutatva kell szerepeltetnie.”
Az egyszerűsített adóraktár engedélyesének fröccsről mennyiségi elszámolást kell készítenie, melyet a NAV vámhatóságához kell benyújtania, azonban a fröccs tekintetében – figyelemmel a 0 forintos adómértékére – nem kell adóbevallást benyújtani.
A szőlőborral, valamint a fröccsel végzett jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenység esetében nem kell jövedéki biztosítékot nyújtani.
A NAV vámhatósága jogosult az egyszerűsített adóraktár engedélyesének a hatályos kötelezettségek megtartását, valamint a szőlőtermés, az előállított (kiszerelt), tárolt, raktározott és értékesített szőlőbor és fröccs elszámolását előre bejelentett esetleg váratlan, előre be nem jelentett időpontban ellenőrizni.
A jövedéki szabályok rendelkezései szerint az adómentesen, adóraktári engedély nélkül előállított bor, kizárólag az előállító személyes fogyasztását szolgálhatja, azt értékesíteni nem lehet.

süti beállítások módosítása