; ; ; ;

Sok könyvelőt zártak ki, mert nem szerezték meg kötelező kreditjeiket

2015. október 31. Magyar Miklósné Zsuzsa

A mérlegképes könyvelők nyilvántartási szabályai 2013-ban megváltoztak, egy kredit rendszer került bevezetésre. Azóta nagyon sok könyvelőt zártak ki a rendszerből, főleg azért, mert a kötelező kreditet nem teljesítették, vagy mert nem megfelelő szakon teljesítették.


Most megpróbáljuk összefoglalni azokat a szabályokat, amelyek érintik a számviteli szolgáltatás végzésére jogosult könyvelők nyilvántartásba vételét, és bennmaradását.
A számviteli törvény VIII. fejezete rendelkezik a számviteli szolgáltatásokról. „ 150 § (1) bekezdése, E törvény alkalmazásában számviteli szolgáltatás az e törvényben, továbbá a kapcsolódó kormányrendeletben előirt könyvvezetési, beszámolókészítési kötelezettség teljesítése érdekében elvégzendő feladatok összessége ( a továbbiakban: könyvviteli szolgáltatás), valamint a könyvvizsgálói tevékenység.

A számviteli törvény szerinti könyvviteli szolgáltatás végzésére okleveles könyvvizsgálói szakképesítéssel vagy mérlegképes könyvvelői szakképesítéssel, illetve a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V. 5.) Korm. rendeletben meghatározott mérlegképes könyvelői szakképesítéssel egyenértékű szakképesítéssel rendelkező természetes személy jogosult.
A szakképesítés megszerzése után a nyilvántartásba vételhez legalább 3 éves számviteli, pénzügyi vagy ellenőrzési gyakorlatot kell igazolnia, valamint már igazolnia kell azt is, hogy a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban továbbképzési kötelezettségét teljesítette.
A regisztráció a bizonyítványnak megfelelő szakterületre történik. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben a továbbképzést ezen a területen kell teljesíteni. Az engedély, illetve az igazolvány birtokában azonban a nyilvántartásban megjelölt szakterületen szerzett szakképesítésétől függetlenül bármely szakterületen jogosult lesz könyvviteli szolgáltatást végezni.
Továbbképzési kötelezettség teljesítése:
Továbbképzési kötelezettséget 2013. január 1.-től minden regisztrált mérlegképesnek teljesítenie kell. Minden továbbképzési évben összesen a regisztrációjának megfelelően legalább 16 kreditpontot kell megszereznie. Ebből legalább 8 kreditpontot minősített szakmai képzésen számvitel témakörben kell megszerezni, legalább 4 kreditpontot a szakterületére minősített speciális képzésen. A fennmaradó 8 kreditpont megszerezhető minősített egyéb más képzésen is. A 8 kreditpontból 2 kreditpont szerezhető minősített szakmai kiadvány megvásárlásával is. Egy kiadvány megvásárlása esetén maximum 3 fő kérheti a kreditpont elszámolását. Ezt elektronikusan kell megtennie ( kiadvány@ngm.gov.hu) címre benyújtott nevét és regisztrációs számát tartalmazó nyilatkozattal.
Két kreditpont szerezhető még szakmai szervezetnél meglévő tagsággal is. Erről a szakmai szervezet igazolást állít ki, melyet következő év január 31.-ig benyújtja a jogosult neve, anyja neve, születési idejét, és regisztrációs számát.
Nyilvántartásból való törlés:
A számviteli törvény rendelkezik a engedély visszavonására okot adó körülményekről és a nyilvántartásból való törlésről is ( 151 §.(6) bek.)
Az okok közül kiemeljük a továbbképzési kötelezettség teljesítésének elmaradását, valamint az adatváltozás bejelentésének mulasztását. Ennek elmulasztása esetén ismételten kérhető a regisztrációba történő felvételt.


Adatváltozás bejelentése:
Az a személy, aki kérte a nyilvántartásba vételt, az adataiban történő adatváltozást 30 napon belül be kell jelenteni. Természetesen csak azokat az adatváltozásokat kell bejelenteni amelyek a nyilvántartásba vételkor szerepeltek. Amennyiben olyan adatban történt változás, mely érinti azokat az adatokat, melyek az igazolványon is szerepelnek, akkor a változásbejelentőhöz csatolni kell az igazolványt is.
Azért, hogy a regisztrációból nehogy töröljenek, mindenkinek célszerű megnézni, hogy milyen szakon kérte a regisztrációját, melyet az ngm. honlapján megtekinthet. (https://penzugyiszakkepzes.kormany.hu/nevjegyzek-konyvviteli-szolgaltatast-v.).

süti beállítások módosítása