; ; ; ;

Hatályba lépett az új közbeszerzési törvény

2015. november 4. Dr. Kothencz Éva

2015. november 1-je fontos dátum a közbeszerzésekben érintettek számára. E napon lépett hatályba a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: új Kbt.) és az annak felhatalmazásán alapuló új végrehajtási rendeletek többsége.

document-428334_640.jpgA főszabály szerint 2015. november 1-jétől hatályos jogszabálycsomag átfogó reformot valósít meg és sok tekintetben új alapokra helyezi a közbeszerzési szabályozást.

A szabályozás alapját az Európai Parlament és a Tanács által 2014 februárjában elfogadott új közbeszerzési tárgyú irányelvek képezik, de emellett számos, az irányelvekből következő változáson túlmutató részletszabály is kiigazításra került a gyakorlati tapasztalatok figyelembe vételével. Az új jogszabály összetett célrendszere a közbeszerzési eljárások gyorsítására, rugalmasabbá tételére, a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére és az ajánlatkérő számára legjobb beszerzési eredmény elérésére irányul.

Az új közbeszerzési törvény számos újítást tartalmaz és több új jogintézményt vezet be. Az ajánlatkérők által alkalmazható új eljárástípusként került bevezetésre az innovációs partnerség, de megújulnak a tárgyalásos eljárások és keretmegállapodásos eljárások szabályai is.
Sok újdonság és változás szerepel az eljárások lefolytatására vonatkozó általános szabályok körében is: így módosulnak a becsült érték megállapítására vonatkozó előírások, az összeférhetetlenségi szabályok, a részajánlattétel szabályai, a kizáró okok, az alkalmasság. Megújulnak a nemzeti eljárásrend szabályai, lényeges változásokat tartalmaz az új törvény a szerződések teljesítése és módosítása és ezek ellenőrzése vonatkozásában.

Az új közbeszerzési törvény, kerettörvény, végrehajtásához számos új, illetve módosított végrehajtási rendelet kapcsolódik.

Amennyiben a változásokról, illetve az új szabályok végrehajtásáról többet szeretne tudni, vegyen részt novemberi tájékoztatónkon!

ÉRDEKEL

süti beállítások módosítása