; ; ; ;

Nők 40 éves nyugdíjazása 2016. január 1-jétől

2016-ban két feltétel szükséges, hogy a hölgyek kedvezményes lehetőséggel vonulhassanak öregségi nyugdíjba.

wallet-1013789_640.jpg1. Az egyik feltétel a 40 évnyi szolgálati idő megszerzése.

Mi számít bele:
A jogosultsági idő alapja a munkaviszony alatt szerzett szolgálati idő, a munkában töltött időszak, amely alatt a kérelmező kereső tevékenységet folytatott, biztosítással rendelkezett.
Bele számít a 40 évnyi jogosultsági időszakba a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, valamint a súlyos fogyatékos gyermek miatti ápolási díj alatt szerzett szolgálati idő is.

2. A másik feltétel, hogy a 40 év számításán belül 32 évnek mindenképpen munkával töltött időnek kell lennie. Ezen felül 8 évet gyermekneveléssel eltöltött idővel kell rendelkeznie.

Ebben csak akkor van változás, ha valamely anya súlyosan fogyatékos gyermeket nevel, ahol csak 30 év munkaviszonyt kell igazolnia.

Abban az esetben, ha a hölgy jogosult igénybe venni a kedvezményes 40 év utáni öregségi nyugdíjat, úgy csak arra kell figyelnie, hogy miután beadta nyugdíjkérelmét, az öregségi nyugdíj megállapításának napján ne legyen biztosított Magyarországon. Erre az időpontra meg kell szüntetnie munkaviszonyát, közszolgálati jogviszonyát. Ha ezek után minden feltétel teljesül, megállapításra kerül a 40 év jogosultsági idő után megillető nyugdíj összegét és a nyugdíjba vonulás időpontját.

süti beállítások módosítása