; ; ; ;

Hogyan alakul a nyugdíj melletti munkavégzés adózása 2016 évben?

2016. január 16. Horváth Józsefné Éva

Összegyűjtöttük a különböző lehetőségeket.

1./ Öregségi nyugdíj melletti munkavégzés adózása:

Az öregségi nyugdíj mellett keresetkorlátozás nélkül lehet dolgozni, azonban a
munkáltatónak és a munkavállalónak minden adót és járulékot meg kell fizetni.
A munkáltatónak a 27 %-os szociális hozzájárulást, valamint a 1,5 %-os szakképzési hozzájárulást kell bevallania és megfizetnie.
A nyugdíjas munkavállalótól le kell vonni a 10 % nyugdíjjárulékot, a 4 % egészségbiztosítási járulékot, valamint a 15 % személyi jövedelemadót.
A nyugdíjjárulék beleszámít a későbbi nyugdíjemelésbe, mellyel a szolgálati idő növekszik.
A nyugdíjnövelés mértéke 0,5 %, melyet kérni kell a nyugdíjfolyósítótól.

2./ Öregségi nyugdíj melletti munkavégzés adózása a közszférában.

Az öregségi nyugdíj melletti munkára vonatkozik a keresetkorlátozás. A munkaviszony létesítésének hónapját követő hó első napjától munkaviszony megszűnése hónapjának utolsó
napjáig szüneteltetni kell a nyugdíj folyósítását. Ha a nyugdíjas a munkaviszony megszűnését igazolja a nyugdíjfolyósító felé, akkor újból kapni fogja a korábban megállapított öregségi nyugdíját az időközben életbelépett nyugdíjemelésekkel együtt.

3./ Korhatár előtti ellátás melletti munkavégzés adózása.

Korhatár előtti ellátás melletti munkavégzésre a következő szabály érvényesíthető:
Évente a tárgyév első napján érvényes kötelező munkabér havi összegének tizennyolcszorosát meg nem haladó összeghatárig vállalhatnak munkát. (Jelenleg a legkisebb minimálbér 111.000 Ft) Ha a nyugdíjfolyósító megszünteti az ellátást a jogellenes munkavégzés miatt (fiktív munkavégzés), újra nem jár korhatár előtti ellátás.
4./ Rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés adózása
Változatlanul a 2013. január 1-től érvényben lévő előírások szerint hetente maximum 20 óra munka végezhető rehabilitációs ellátás mellett. Ebbe a keretbe pedig bele kell számolni minden keresőtevékenységet, vagy éppen a közfoglalkoztatást is. A heti 20 óránál több munka esetén az ellátás szünetel, azonban a keresetnek semmilyen havi vagy éves összeghatára nincsen.
A rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés esetén minden adót és járulékot ugyanolyan módon és összegben meg kell fizetni mint a normál munkavállalásnál.

5./ Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés adózása

Lehet munkát vállalni rokkantsági ellátás mellett is, de a munkavégzésre szigorú időbeli korlát és jövedelemhatár is vonatkozik. A 2014. január 1-től hatályos előírások szerint: ha a rokkantsági ellátásban részesülő magánszemély keresőtevékenységet folytat, akkor abban az esetben meg kell szüntetni számára a rokkantsági ellátás folyósítását, ha ez a keresőtevékenység három egymást követő hónapban folyamatosan fennáll, és a bevétel havonta meghaladja a mindenkori minimálbér 150 százalékát három egymást követő hónapban.

süti beállítások módosítása