; ; ; ;

Tudtad-e? Termékdíj átalány - Bejelentési kötelezettségek – 2016. január 31-ig

2016. január 20. Horváth Józsefné Éva

Be kell jelentkeznie a tárgyév január 31-ig termék- és anyagáramonként a tárgyévet megelőzően az állami adóhatóság nyilvántartásában lévő, a tárgyévre egyéni hulladékkezelés teljesítését választó termékdíj-kötelezettnek.

A bejelentést a kötelezettnek nem kell tárgyévenként megismételnie, abban az esetben, ha a bejelentés alapjául szolgáló termékdíjátalány-fizetési kötelezettség feltételeiben nincs változás.

Ha készletre vétel alkalmazását választja a kötelezett, akkor a készletre vétel tárgyévtől történő alkalmazását január 31-ig kell bejelentenie, amennyiben kötelezettségét a korábbi években nem így teljesítette.

Gépjármű-forgalmazók bejelentése

2016. január 1-jétől a gépjármű-forgalmazók - tehergépjármű-forgalmazók kivételével -választhatják az átalánydíj fizetését, melyet be kell jelenteni.

Fontos a bejelentésnél, hogy ha valaki több termékkörben csekély kibocsátó és abból csak az egyik termék esetében lépi túl a határt, akkor automatikusan valamennyi termékkörnél megszűnik a csekély kibocsátó státusza, minden termékkört jelölni kell a túllépéskor.

A termékdíjat annak a vállalkozónak kell megfizetnie, aki a gépjárművet elsőként helyezi belföldi forgalomba, illetve azt saját célú felhasználásra szerzi be - kivéve a külföldre történő kiszállítást, illetve magánszemély személyes célra történő vásárlását.

süti beállítások módosítása