; ; ; ;

Ismét az időszaki elszámolású ügyletekről

2016. január 30. Horváth Józsefné Éva

2016. 01. 01-től megváltozik az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontja.


Az áfatörvény 2016. január 1-jétől érvényes 58. paragrafusa alapján amennyiben a felek a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás során időszakonkénti elszámolásban vagy fizetésben állapodnak meg, vagy a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékét meghatározott időszakra állapítják meg, a teljesítés időpontja az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja.
Két kivétel adódik a főszabály alkalmazásától eltérően:

Első kivétel:
ÁFA tv. 58/A (2) Az (1) bekezdéstől eltérően teljesítés
„a) a számla vagy a nyugta kibocsátásának időpontja, amennyiben az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakra vonatkozó ellenérték megtérítésének esedékessége és a számla vagy a nyugta kibocsátása az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját megelőzi”
Második kivétel:
ÁFA tv. 58/A (2) Az (1) bekezdéstől eltérően teljesítés
„b) az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakra vonatkozó ellenérték megtérítésének esedékessége, de legfeljebb az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő harmincadik nap, amennyiben az ellenérték megtérítésének esedékessége az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő időpontra esik”.

Nézzünk ízelítőül néhány példát:

8 napos fizetési határidő
Számla kiállításának napja: 2016. január 6.
Fizetési határidő: 2016. január 14.
Időszak vége:2016. január 31.
Ebben az esetben a fizetési határidő és a számla kiállításának napja is megelőzi az időszak utolsó napját, így a teljesítés időpontját a számla kiállításának a napja: 2016. január 6.

30 napos fizetési határidő
Számla kiállításának napja: 2016. január 10.
Fizetési határidő: 2016. február 9.
Időszak vége:2016. január 31.
A példa alapján a fizetési határidő az elszámolási időszakot követően esedékes, de az esedékesség időpontja nem lépi túl a 60 napot, így a teljesítés időpontja a fizetési határidő: 2016. február 9.

Ha többet szeretne tudni a gyakorlati alkalmazásról, jöjjön el februári előadásunkra.

süti beállítások módosítása