; ; ; ;

Változások a havi járulékbevallásban!

2016. február 3. Magyar Miklósné Zsuzsa

Figyelem!ado.jpg

Változások a havi járulékbevallásban!

(Art. 16.§.(4)).

Első házasok kedvezménye

Az Art. 31. § (2) 6.a pont szerint a bevallásban (1608) szerepeltetni kell

  • a házastárs nevének és adóazonosítójának, és
  • az adóelőleg-nyilatkozatban történt változás esetén a változás dátumának.

Az adóalap kedvezmény mértéke 31.250,- Ft-ról 33.335,- Ft-ra emelkedik az adókulcs változás miatt, ami adóban továbbra is havi 5.000 Ft-ot jelent.

Adatok a családi kedvezményről a bevallásban-1608M-04-01-es lap

Az Art. 31. § (2) 6. pont változása miatt a havi járulékbevallásban szerepelnie kell az

  • eltartott nevének,
  • adóazonosító jelének vagy természetes azonosítóinak,
  • kedvezmény megosztás esetén a házastárs nevének,
  • adóazonosító jelének.

Minden eltartottnál havi bontásban meg kell adni az eltartott kódot

  • kedvezményezett
  • eltartott
  • felváltva gondozott
  • kedvezménybe nem számító.

Az eltartottak rögzítése után megadandó, szintén havi bontásban, a családi kedvezmény megosztása esetén a kedvezmény összege, valamint az, hogy igénybe veszi-e a családi járulékkedvezményt.

Ha van, akkor megadandó a várandósság időszaka, megosztás esetén a házastárs adatai és a változás dátuma.

A változás bekövetkezésének időpontja:

Amennyiben a magánszemély az adóelőleg-nyilatkozatán feltüntetett adatokat érintő változás miatt utólag új adóelőleg-nyilatkozatot adott, úgy az új adatok feltüntetése mellett a változás bekövetkezésének időpontját is fel kell tüntetni. Amennyiben a változás eredményeképpen valamelyik eltartottat már nem kell a kedvezménybe beszámítani, úgy a változás bejelentésekor az eltartotti minőség kódkockában 0-ás (Kedvezménybe nem számítható) kódérték jelölésével kell az adatait teljes körűen feltüntetni. Az ezt követő hónapokban a kedvezménybe már nem beszámítandó „volt eltartott” adatait a bevallásban nem kell feltüntetni. A változás bekövetkezésének időpontja az eltartotti minőség 0-val való kitöltése esetén kötelezően kitöltendő, még akkor is, ha a magánszemély a módosított adóelőleg-nyilatkozatát a változás hónapjában, tehát nem utólag jelentette be.

Amennyiben a magánszemély egy hónapon belül ugyanazon eltartottra vonatkozóan több változást is bejelent, úgy a lapon ugyanazt az eltartottat annyiszor kell feltüntetni, ahány változással érintett. Ebben az esetben az „Eltartotti minőség” és/vagy „A jogosultság jogcíme” kódkockában eltérő kódoknak kell szerepelniük és a változás bekövetkezésének időpontját is minden változásra tekintettel ki kell tölteni.

süti beállítások módosítása