; ; ; ;

Közeleg a törzstőke-emelési határidő!

2016. február 13. Dr. Rákosi Ferenc

A gazdasági társaságok életében újabb fontos határidő közeleg! A 2013. évi CLXXVII. törvény (Ptké.) alapján a korlátolt felelősségű társaságoknak és a részvénytársaságoknak is felül kell vizsgálniuk létesítő okirataikat az új Ptk. rendelkezéseinek való megfelelés érdekében.

A jelzett határidőn belül a létesítő okirat módosításáról szóló döntésnek kell megszületnie, a szükséges cégbírósági iratokat a társasági döntést követő 30. napig lehet benyújtani – vagyis akár április közepéig – jogi képviselő útján. A kérelmet illeték és közzétételi költségtérítés nem terheli, ha az csak a Ptk. miatti változásokat, döntéseket tartalmazza. Továbbra is irányadó, hogy a létesítő okiratokat akkor kell módosítani, ha a Ptk. valamely eltérést nem engedő szabályával ellentétes rendelkezést tartalmaz vagy a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (a régi Gt.) konkrét §-ára utal. Ha a régi Gt.-re a társasági szerződésben csak általános hivatkozás történik, a társasági szerződés módosítására nincs szükség. A létesítő okirat (társasági szerződés, alapszabály, alapító okirat) soron következő módosításával együtt javítani kell az általános törvényi hivatkozást is.

torzstokehez.jpg

Azon kft-knek, amelyek törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot, 2016. március 15-éig dönteniük kell törzstőkéjük legalább 3 millió forintra történő emeléséről. A törzstőke emelés forrása lehet a társaság nyereségtartaléka is, de a társaság saját tőkéje a törzstőke felemelése miatt nem válhat negatívvá. A feltételek teljesülését hat hónapnál nem régebbi közbenső mérleggel (vagy célszerűen az esetleg előrehozottan elkészített 2015. évi beszámolóval) igazolni kell a cégbíróság felé. A törzstőke emeléshez szükséges forrást a tagok is rendelkezésre bocsáthatják (pénzbeli hozzájárulással vagy apportálással), illetve lehetséges a tagi kölcsön elengedéséből származó tőkeemelés is. Ha a tőkeemeléssel és a Ptk. hatálya alá rendeződéssel összefüggő változásokon túl mást nem jelent be a cég, akkor a változásbejegyzési kérelem illeték- és közzétételi költségtérítés-mentes. (Akkor is, ha pl. 500 ezerről 5 millió forintra emeli a tőkéjét.) Egyébként kft-k esetében 40 ezer forint illetéket és költségtérítést kell fizetni. Március 15-éig a társasági döntésnek kell megszületnie, a teljes – megemelt – törzstőkét nem kötelező egyidejűleg a társaság rendelkezésére is bocsátani, hanem a törzstőke emelésének szabályai szerint a tőkeemelésről szóló döntésben kell rendezni a tagok által vállalt vagyoni hozzájárulás összegét, tárgyát, esedékességét. A törzstőke rendelkezésre bocsátását megfelelő módon igazolni kell, illetve az ügyvezetőnek be kell jelentenie a cégbíróságnak a vagyoni hozzájárulás rendelkezésre bocsátásának megtörténtét. Nem feltétlenül szükséges banki igazolást kérni a törzstőke befizetéséről, ami azt eredményezné, hogy a társaság a törzstőke emelés bejegyzéséig „nem fér hozzá” a bankban elhelyezett pénzösszeghez.

Az érintett társaságok továbbá dönthetnek szervezeti átalakításukról (átalakulásukról, egyesülésükről) és végső esetben végelszámolásuk megindításáról is, ha a tőkeemeléssel megvalósuló alkalmazkodás számukra aránytalan terhet jelentene.

Részvénytársaságok esetében a nyilvános, illetve zártkörű működési forma változása miatt a nyilvánosan működő részvénytársaságoknak 2016. március 15-éig kell gondoskodniuk részvényeik tőzsdére való bevezetéséről, vagy papírjaik zártkörűvé alakításával Zrt.-ként való továbbműködésükről. Számukra is lehetőség az átalakulás, egyesülés, végelszámolás.

Mivel még közel 50 ezer kft. törzstőkéje nem éri el a törvényi minimumot (több mint 80 ezer társaság pedig nem helyezte magát az új Ptk. hatálya alá) ügyintézési dömping várható a cégbíróságokon, ami a jelenlegi akár néhány napos, de általában legfeljebb egy-két hetes átlagos ügyintézési időt meghosszabbíthatja. Nincs hír arról, hogy a törvényi határidő módosítása felmerült volna.

süti beállítások módosítása