2025 január 1-jétől jelentős változások lépnek életbe a vendéglátóiparban a felszolgálási díj és a borravaló kezelésével kapcsolatban. Az új szabályozás célja a fogyasztók védelme és a vendéglátóhelyek működésének átláthatóbbá tétele.
Felszolgálási díj maximalizálása
Az új rendelet értelmében a felszolgálási díj mértéke maximalizálásra került:
-
Magánszemélyek esetében a felszolgálási díj nem haladhatja meg az elfogyasztott termékek bruttó értékének 15%-át.
-
Jogi személyek vagy nem adóalanyok számára kiállított számlák esetében ez a határ legfeljebb 20%.
Fontos kiemelni, hogy a felszolgálási díj kizárólag az elfogyasztott termékek bruttó árára vetíthető, és az általános forgalmi adót (áfa) is magában foglalja. Az önkiszolgáló rendszerekben a felszolgálási díj alkalmazása nem megengedett.
Borravaló és adómentesség
A borravaló, mint önkéntes juttatás, továbbra sem áfa-köteles. Az új szabályozás kiterjeszti a személyi jövedelemadó (szja) mentességet a bankkártyás és átutalással fizetett borravalókra is, elősegítve ezzel a készpénzmentes fizetési módok elterjedését.
Áfa-kezelés és számlázás
Amennyiben egy számlán különböző áfakulcsú tételek szerepelnek, a felszolgálási díj áfáját az egyes tételek áfakulcsaihoz igazodva kell meghatározni. Ezért a vendéglátóhelyeknek érdemes felülvizsgálniuk számlázási gyakorlatukat, hogy megfeleljenek az új előírásoknak.
Az Európai Bíróság több ítéletében is megerősítette, hogy míg a borravaló önkéntes jellege miatt nem minősül ellenértéknek és nem áfa-köteles, addig a felszolgálási díj előre meghatározott, kötelezően fizetendő összegként az áfa hatálya alá tartozik.
A vendéglátóipari vállalkozásoknak javasolt alaposan áttanulmányozniuk az új szabályozást, és szükség esetén módosítaniuk belső folyamataikat annak érdekében, hogy megfeleljenek a 2025-től érvényes előírásoknak.
Forrás: RSM Hungary