„A piac által diktált tempót jelzi, hogy a jelenlegi munkakörök nagy része 5-10 éve még nem létezett, és 5-10 múlva nem biztos, hogy létezni fog. Franciaországban például az állam olyan informatikai megoldást biztosít a kis- és mikrovállalkozások számára, amely a teljes könyvelésüket elvégzi helyettük. Ez az irány már Magyarországon is látható, hiszen az SZJA-bevallást már sokaknak automatikusan elküldi a NAV. Hogy mit jelenthet ez a tendencia a könyvelőkre nézve a jövőben, most még nem tudjuk megmondani, de sejtéseink vannak" – fogalmazott a vezérigazgató.

Kell-e félni a ChatGPT-től?

Szentesi Péter tapasztalata, hogy egyetemi kutatásnál, tanításnál behozható, kipróbálható a ChatGPT, viszont az akadémiai munkához szükséges mélységben nagyon sok szakmai hibát tud ejteni a mesterséges intelligencia. „Lássuk meg, öt év múlva hol tart a technológia. Várhatóan teljesen át fogja formálni az oktatást, az információfogyasztást, és igazából mindent" – vélekedett.

Mi a különbség a felnőttoktatás és felnőttképzés között?

Az interjúban szó volt arról is, hogy a már megszűnt OKJ-rendszerben több mint 600 szakma szerepelt. A Perfekt Zrt. vezérigazgatója szerint a képzési rendszer átalakításával a jogalkotó célja, hogy a felnőttoktatás adaptálódni tudjon a modernkor igényeihez. Az új szisztéma két fontos ága a szakmai oktatás és a szakmai képzés.

A szakmai oktatás egyfajta alapoktatás, gyakorlatilag „kőbe vésett" szabályok alapján valamely szakmának az alapjai, fundamentumai tanulhatók meg. Ezen a képzési ösvényen végighaladók szakiskolában, technikumban tanulnak, szakmai vizsgát tesznek, majd végül kapnak egy alap- vagy részszakmát.

A szakmai képzés egy sokkal szabadabb, rugalmasabb irány, ami azért fontos, mert így lehet igazodni a munkapiac elvárásaihoz. Például a képzők javaslatokat tehetnek, hogy milyen szakmai képzést szeretnének indítani és jóváhagyatni. A jogalkotó, illetve a hatóság a beérkező igények alapján létre tud hozni új hivatalos programokat. Ezeknek az elvégzésével pedig tanúsítványt kaphatnak a résztvevők – részletezte a szakember.

Érczfalvi András interjújából az is kiderül, hogy mi köze a barkácsgépeknek a felnőttképzési rendszerhez: