; ; ; ;

IFRS áttérés – kinek, mikor és hogyan?

2016. február 24. Perfekt Blog

Kinek és mikor?

Általános előírások

A nemzetközi számviteli standardok alkalmazásáról szóló 1606/2002/EK rendelet alapján 2005. évtől az Európai Unió tagországaiban kötelező az EU által befogadott nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (a továbbiakban: IFRS-ek) szerint összeállítani azon társaságok összevont (konszolidált) éves beszámolóit, amelyek hitelviszonyt vagy tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírjait az Európai Gazdasági Térség valamely államának szabályozott piacára (tőzsdére) bevezették.

E mellett a tagállamok megengedhetik az EU által befogadott IFRS-ek alkalmazását a szabályozott piacokon nem jegyzett társaságok összevont (konszolidált) éves beszámolóinak összeállításánál, továbbá valamennyi társaság egyedi éves beszámolójának összeállításánál is.

A számviteli törvény eddig hatályos szabályai - bizonyos feltételek fennállása esetén - csak összevont (konszolidált) beszámolóra engedték meg, hogy az az IFRS szabályai szerint készüljön el. A számviteli törvény módosítása új lehetőségként bevezeti az IFRS-ek egyedi éves beszámolóra való alkalmazhatóságát.

ifrs_1.jpg

Meg kell azonban jegyezni, hogy Magyarországon mint uniós tagállam  csak az Európai Unió által befogadott IFRS-ek alkalmazására kerülhet sor. A törvénymódosítás általános szabályként azt is rögzíti, hogy az IFRS-ekben nem szabályozott témakörök tekintetében az IFRS-es beszámolót készítő gazdálkodóknak is a számviteli törvény előírásait kötelező alkalmazniuk, természetesen az IFRS-esekkel összhangban (pl. bizonylatolás, leltározás, könyvvizsgálati kötelezettség, beszámoló letétbehelyezése és közzététele). A törvénymódosítás kimondja továbbá, hogy amennyiben külön jogszabály speciális bemutatási, közzétételi kötelezettséget ír elő a gazdálkodó számára, úgy azt az éves beszámolóját az IFRS-ek szerint összeállító gazdálkodó is megfelelően köteles alkalmazni.

Az a gazdálkodó, aki az IFRS-ek szerint állítja össze éves beszámolóját, összevont (konszolidált) éves beszámolóját, a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói feladatok ellátására csak akkor adhat kamarai tag könyvvizsgáló, könyvvizsgáló cég részére megbízást, ha a kamarai tag könyvvizsgáló, könyvvizsgáló cég rendelkezik IFRS minősítéssel.

Amennyiben a számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdálkodó egyedi éves beszámolóját az IFRS-ek szerint készíti el, akkor a jövőben mentesülni fog a számviteli törvény szerinti beszámoló készítési kötelezettség alól. Az IFRS-es beszámolóra történő áttérés több lépcsőben, fokozatosan történik, azért hogy a gazdálkodóknak, illetve az ellenőrző szerveknek legyen idő a felkészülésre.

Áttérés ütemezése

A törvénymódosítás szerint már 2016. január 1-jétől megengedett az IFRS-ek alkalmazása azon vállalkozások számára (azaz választási lehetőség):

  1. amelyeknek értékpapírjait az Európai Gazdasági Térség bármely államának szabályozott piacán forgalmazzák,
  2. amelyeknek közvetlen vagy közvetett anyavállalata az összevont (konszolidált) éves beszámolóját az IFRS-ek szerint készíti el,
  3. az a vállalkozó, amely a koncesszióról szóló 1991. évi XVI. törvény (a továbbiakban: Koncessziós tv.) alapján koncesszióköteles tevékenység végzésére, illetve koncessziós szerződés megkötésére jogosult, vagy amely a Koncessziós tv. 20. §-a szerinti koncessziós társaságnak minősül.

A szabályt nem alkalmazhatja a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatos feladatkörében eljáró Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá tartozó vállalkozó, az állami vagy önkormányzati vagyonkezelést végző vállalkozó, valamint a nonprofit gazdasági társaság.

A cikk folytatása az Adótanácsadó Klub legújabb kiadványában.

Tudjon meg mindent az IFRS áttérésről szakmai programunkon!

Hogyan?

Vegyen részt kreditpontokat jelentő szakmai programunkon, amelyen az elméleti keretek mellett esettanulmány segítségével is bemutatjuk az áttérés lépéseit dr. Rózsa Ildikó (közgazdász, okleveles könyvvizsgáló, ACCA tag, BME adjunktusa, nemzetközi számvitel oktatója) iránymutatásával!

 

További információ:
Adótanácsadó klub - Budapest
Szakmai programok, klubokÁttérés az IFRS-re (2016. április 25-26.)

 

szerző: Botka Erika
(okleveles könyvvizsgáló, MSZSZE főtitkára)
Adótanácsadó Klub Kiadvány

süti beállítások módosítása