; ; ; ;

Az IFRS-ek szerinti beszámolót készítő adózók speciális adatszolgáltatása

2016. április 27. Perfekt Blog

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény módosításával lehetőség nyílik a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok [IFRS-ek] egyedi beszámolási célra történő hazai alkalmazására.

Az IFRS-ek szerinti beszámoló készítése első ízben a 2016-os üzleti évre választható azon vállalkozások számára (ide nem értve az MNB által felügyelt intézményeket), amelyek értékpapírjait (részvényeit) az EGT bármely államának szabályozott piacán forgalmazzák, illetve azon vállalkozások számára, amelyek közvetlen vagy közvetett anyavállalata az összevont (konszolidált) beszámolóját az IFRS-ek szerint készíti el. Az ezt követő üzleti években fokozatosan bővülhet az IFRS-ek szerinti beszámolót készítő vállalkozások köre.
A két számviteli rendszer (az Szt. és az IFRS-ek) közötti alapvető különbségek „kiküszöbölése” érdekében számos ponton módosult 2016. január 1-jétől a Tao. tv. A módosítások azt szolgálják, hogy a Tao. tv. rendelkezései megfelelően alkalmazhatók legyenek az IFRS-ek szerinti beszámolót készítő adózókra is, vagyis a továbbra is az Szt. szerinti beszámolót készítő adózók vonatkozásában tartalmi módosítást nem jelentenek. Kiegészült továbbá a Tao. tv. egy új II/A. fejezettel, az e fejezetben foglalt rendelkezések kizárólag az IFRS-ek szerinti beszámolót készítő adózókra irányadók.

nemzetkozi_szamvitel.png

Felmerülhet az a kérdés, hogy a 2016-tól hatályos változások milyen módon érinthetik a 2015-ös adókötelezettség levezetését tartalmazó 1529 jelű bevallást.

Erre a Tao. tv. 18/D. § (5) bekezdése ad választ, amely szerint az adózó az IFRS-ekre történő áttérést megelőző adóévről szóló társasági adóbevallásában (a 2016-tól áttérő adózó általános esetben a 1529 jelű nyomtatványon), a bevallással egyidejűleg adatot szolgáltat az áttérést megelőző adóév IFRS-ek szerint meghatározott társasági adókötelezettségéről (adózás előtti eredményéről, korrigált adózás előtti eredményéről, adóalap-módosító tételeiről).
A 2016-tól áttérő adózóknak tehát egyszeri adatszolgáltatás keretében le kell vezetniük a 2015-ös adókötelezettségüket úgy, mintha már 2015-ben is az IFRS-ek szerint készítették volna el beszámolójukat. Természetesen a tényleges adófizetési kötelezettség az „utolsó” Szt. szerint összeállított beszámoló adatain alapul. 

 

Vegyen részt Az IFRS időszerű kérdései 2016-ban című kreditpontos továbbképzésünkön és tudjon meg többet az adóval kapcsolatos jogszabályok és az IFRS-ek kapcsolatáról. Ajánljuk továbbá az Áttérés az IFRS-re című továbbképzésünket is, amelyen az elméleti alapok mellett esettanulmány segítségével ismerheti meg az áttérés gyakorlatát.

Kreditpontos továbbképzések

 

Szerző: dr. Németh Nóra (tanácsos, Nemzeti Adó-és Vámhivatal)
(Adótanácsadó Klub kiadvány)

süti beállítások módosítása