; ; ; ;

A személyi jövedelemadózást és a kisadózó vállalkozások tételes adóját érintő módosítások

2016. augusztus 24. Perfekt Blog

A cikk tartalmából:

A cafeteria-rendszer átalakítása

2017. január 1-jétől hatályba lépő változások

Megszűnik az Erzsébet-utalvány kiemelt adójogi szerepe: tekintettel arra, hogy 2017-től ez a juttatás béren kívüli juttatásként már nincs nevesítve, kivezetésre kerül ezen utalvány 3. § 87. pont szerinti fogalma is.

cafetira.jpg

Ezzel egyidejűleg megszűnik az a korlátozás is, amely a fogyasztásra kész étel vásárlására szolgáló utalványok (az ún. „hideg” utalványok) egyes meghatározott juttatásként való nyújtását kizárta. A 2016-ban hatályos szabályok szerint a munkáltató minden munkavállalója számára azonos feltételekkel vagy minden munkavállaló által megismerhető belső szabályzat alapján csak olyan étkezési utalványt nyújthatott, amely meleg-konyhás vendéglátóhelyen étkezési szolgáltatás igénybevételére jogosított („meleg utalvány”). A korlátozás megszüntetése miatt 2017. január 1-jét követően – a 70. §-ban szereplő feltételek betartása mellett – bármilyen étkezési utalvány (csak fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító „hideg” utalvány, kizárólag meleg-konyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására felhasználható „meleg” utalvány vagy mindkét módon felhasználható utalvány) adható egyes meghatározott juttatásként. Egyes meghatározott juttatásként viselhet közterheket akár az Erzsébet-utalvány is, amely a jelenleg (2016-ban) még hatályos meghatározás szerint fogyasztásra kész étel és meleg-konyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására felhasználható utalvány. E magyarázat írásának időpontjában még nem született döntés arról, hogy a jövőben hogyan alakulnak az Erzsébet-utalvány kibocsátási feltételei, adózási szempontból azonban nincs akadálya az előzőek szerinti juttatásnak.

Átmeneti rendelkezés biztosítja továbbá, hogy a 2016. december 31-ig juttatott Erzsébet-utalványok – az érvényességi idejükön belül, a 2016. december 31-én hatályos szabályok szerinti szolgáltatás- és termékkörben – 2016. december 31-ét követően is beválthatók. E módosítás természetesen nem érinti a gyermekvédelmi Erzsébet utalvány adómentességét. [Szja tv. 89. § (5) bekezdés]

A cikk folytatását megtalálhatja az Adótanácsadó Klub legújabb, 3. számú kiadványában.

 

Jelentkezzen már most, és vegyen részt budapesti Adótanácsadó Klubunk 2016. második félévének első előadásán szeptember 13-án, amelynek témája a személyi jövedelemadó törvény aktuális módosítása, az új rendszerű cafeteria.

Az egy alkalomra szóló részvételi díj befizetését követően térítésmentesen elküldjük Önnek ezt a kiadványt. A kedvezmény érvényesítése céljából a jelentkezési lapon kérjük, tüntesse fel a BLOG-ATK-3 kódot.

Lehetősége van Önnek arra is, hogy ezt a kiadványt, és a továbbiakban megjelenő további három, aktuális témákat feldolgozó kiadványunkat is térítésmentesen megkapja, ha jelentkezik állandó tagnak budapesti adótanácsadó klubunkba. A második féléves tagsági díj 22.000 Ft+ÁFA, mely feljogosítja a 2016-os év hátralévő részében összesen négy alkalommal tartandó kreditpontos szakmai előadásainkon való részvételre is. Az előadások témája megtekinthető weboldalunkon.

 

Szerző: Szatmári László főosztályvezető Nemzetgazdasági Minisztérium
(Adótanácsadó Klub kiadvány)

süti beállítások módosítása