; ; ; ;

Nyitó tételek átrendezésének változása

2016. november 2. Magyar Miklósné Zsuzsa

Az Európai Parlament és Tanács  2013/34 irányelvét ( számviteli irányelv)  átültetése kapcsán a vállalkozások mérleg és eredménykimutatása megváltozott.  Az egyik lényeges változás, hogy megszűnt több eredménykategória, mint például, már nincs szokásos vállalkozói eredmény, nincs rendkívüli eredmény kategória, és nincs mérleg szerinti eredmény.

nyito_merleg.jpg

E kategóriák változása miatt a 2016. évi mérleg és eredménykimutatás sorai is megváltoztak.

A 2000. évi számviteli törvény átmeneti rendelkezései között a 177 §. ( 42-53 ) bek. tartalmazzák az átvezetéseket. E rendelkezés 177 §.(  45 ) bek. rendelkezik arról, hogy a 2016. üzleti évről készített beszámolóban az előző üzleti év adataként  a mérlegforduló-napi adatokat az új sémának megfelelően kell bemutatni.

A módosítás gyakorlati végrehajtása során talán a legnagyobb félreértést az okozta, hogy a rendező tételek közül alábbi sorokat hogy kell kezelni.

  • Eredménytartalék igénybevétele osztalékra
  • Fizetett jóváhagyott osztalék
  • Mérleg szerinti eredmény.

A törvénymódosítás pontosította a rendezendő tételeket amelyeket a  a 2017. évi adótörvények számvitelt érintő módosítása tartalmazza.

 A kiegészítés szerint a kapcsolt vállalkozásokat és az egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozásokkal kapcsolatos a mérlegben az eszköz és kötelezettséghez kapcsolatos tételeket, az eredménykimutatáshoz kacsolódóan pedig a pénzügyi műveleteket a rendkívüli tételeket kell rendezni.

Kivételként említi a törvény, hogy nem kell rendezni a kapott járó osztalékot és ráfordításait, a jóváhagyott fizetendő osztalékkal kapcsolatos tételeket. És ide kell érteni az eredménytartalék igénybevételét osztalékra.

süti beállítások módosítása