; ; ; ;

Változások a cafeteria juttatásokban!

2016. december 10. Magyar Miklósné Zsuzsa

November 22-én elfogadta a Parlament a 2017. évi adótörvény csomagot, amely részben kiegészítéseket, részben új módosításokat is tartalmaz.

Ebben a cikkben a cafeteria juttatásokat érintő fontos változásokat foglaljuk össze, hogy mire kell készülnie a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt.

A juttatásokat az Szja törvény 69-71- §-ai rendezik, ezekben a paragrafusokban találhatjuk meg a béren kívüli juttatásokra és az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó szabályozásokat.

Közös szabály, hogy mind a béren kívüli juttatások esetében, mind pedig az egyes juttatások esetében az adó alapja a juttatás értékének az 1,18-szorosa, ennek alapulvételével kell az adót és az eho-t is megfizetni. Eddig ez a szorzó idén még 1,19 volt, ezt korrigálták.

juttatas_2.jpg

Béren kívüli juttatások:

A béren kívüli juttatások értékének 1,18-szorosára kell 15 % személyi jövedelemadót és 14 % EHO-t fizetni. Így a teljes közteher jövőre az idei 34,51 helyett 34,22 % lesz, e juttatások köre azonban szűkül.

A béren kívüli juttatások éves összesített keretösszege:

  • a versenyszférában 450 000,- Ft
  • a közszférában: 200 000,- Ft

Ez a keretösszeg két részből tevődhet össze, egyrészt pénzjuttatásból, másrészt  Szép-Kártyából. A pénzjuttatás maximum összege évi 100.000,- Ft (havi 8.333,-), míg a Szép-Kártya esetében megmaradnak az eddig ismert alszámlák és annak keretei.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek éves keretösszeget jelentenek, tehát amennyiben a foglalkoztatás nem egész évre áll fenn, úgy ezen keretösszegeket is arányosítani kell.

Egyes meghatározott juttatások:

Az egyes meghatározott juttatások esetén az adó alapja szintén az 1,19 helyett az 1,18-as szorzóval korrigált érték, de a 15 % szja mellé 22 % EHO társul. Így 43,66 százalék munkáltatói teherrel lehet kalkulálni 2017-ben az idei 49,98 % helyett.

Minden olyan juttatást, - amely jövőre nem felel meg a béren kívüli juttatásoknak,-  úgy ezzel a közteherrel lehet adni jövőre,  például pénztárak, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás, munkahelyi étkeztetés, Erzsébet utalvány, stb.,  de akár más juttatásokat is a kiadás feltételeinek megfelelően.

 

 

süti beállítások módosítása