; ; ; ;

Alanyi mentesség egyéni vállalkozás és ingatlan bérbeadás kapcsán

2016. december 17. Magyar Miklósné Zsuzsa

A 2016. évi CXXV. törvény ( mód. tv.) 78 §.  értelmében 2017. január 1-től  8.000.000.- Ft-ra változik az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár.

choice.jpg

Az alanyi mentesség azt jelenti, hogy maga az adó alanyát mentesíti az áfa körből.

Azok az egyéni vállalkozók, akik egyéni vállalkozás mellett bérbeadásból is, mint önálló tevékenységből szereznek bevételt, nekik az összeghatár számításánál mindkét összeget összeadva kell eldönteni, hogy alanyi mentességet tudnak-e választani.

Ebben az esetben nem számít az sem, hogy az áfa törvény értelmében az ingatlan bérbeadása a törvény 2007. évi CXXVII. tv. 86 §. (1) bek.” l „pontja   értelmében mentes az adó alól.

Az alanyi mentesség számítására az áfa törvény egy speciális szabályt tartalmaz, mely  a mentességet kifejezetten az adóalany személyéhez köti.  A törvény 188. § (3.) bek.  viszont mentesítést ad, hogy az alanyi mentesség számításánál mely tételeket nem kell figyelembe venni, de ez a paragrafus nem tartalmazza az áfa törvény 86 § (1) bekezdés l pontját.

Azok az adóalanyok, akik eddig is alanyi mentességet választottak, azoknak a bejelentést nem kell megismételni. Azok esetében, akik korábban 2015. és 2016-ban kiestek az alanyi körből, mert elérték a 6 milliós összeghatárt, azoknak nem kell megvárni, míg letelik a „türelmi” idő, ők most újra választhatják az alanyi mentességet.

A választásról szóló döntést 2016. december 31-ig kell bejelenteni a NAV-hoz a megfelelő nyomtatványon. A bejelentés elmulasztása jogvesztő.

süti beállítások módosítása