; ; ; ;

Kontroll-adatszolgáltatások

Bizonyára Ön is kapott az elmúlt napokban levelet az adóhivataltól a havi járulékbevallások helyességének biztosítására vonatkozóan.

kontroll_level.jpg

Nézzünk e levél háttere mögé egy kicsit, nézzük meg, miért van ennek most kiemelkedő jelentősége!

A 2016-os adóévre vonatkozóan bevezetésre kerül az adóbevallási tervezet, amelyet a NAV többek között a nyilvántartásaiban szereplő kontroll-adatszolgáltatások adatai alapján állít össze. E tekintetben tehát az adatszolgáltatókra nézve kiemelt feladat az, hogy a havi járulékbevallások  hibátlan adattartalommal legyenek beküldve és hiánytalanul, hiszen csak ezen adatszolgáltatások alapján tudja az adóhatóság a bevallási tervezetet elkészíteni.

2016-os adóévre vonatkozóan megszűnik az adónyilatkozat, az egyszerűsített adóbevallás, illetve az adóhatósági adó megállapítás is. 2017-ben a 2016-os adóévvel kapcsolatosan azoknak a magánszemélyeknek, - akik nem kértek munkáltatói adó megállapítást, vagy a munkáltató nem vállalta a bevallásuk elkészítését, - a NAV készíti el a személyi jövedelem adó bevallását.

Kiemelkedő jelentőséggel bír az adatszolgáltatás szempontjából a január havi járulékbevallás is, hiszen ebben a bevallásban kell majd jelölni, hogy kik azok a magánszemélyek, akik munkáltatói adómegállapítással éltek.

A rendelkezésre álló adatok alapján a NAV elkészíti és 2017. március 15-ig elérhetővé teszi az adóbevallási tervezetet.

Ha az adózó nem ért egyet az adóbevallási tervezetben feltüntetett adatokkal, május 20-ig kijavíthatja, illetve kiegészítheti az erre a célra kialakított elektronikus felületen vagy az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bevallást nyújthat be. A postai úton megküldött tervezetre is ez vonatkozik.

Ha a magánszemély adózó május 20-ig nem korrigál vagy nyújt be más módon bevallást, az adóbevallási tervezet általa benyújtott bevallásnak, a benne szereplő adó általa bevallott adónak minősül. Ha pedig valaki több bevallást is benyújt, akkor az első (ideértve a munkáltatói adómegállapítást is) minősül a bevallásának.

 

süti beállítások módosítása