; ; ; ;

Az általános forgalmi adózás aktuális változásairól II.

2017. március 1. Perfekt Blog

Adatszolgáltatás a számlákhoz kapcsolódóan

[Art. 31/B. § és 172. § (5a) bekezdés]

 erme_piramis_1.jpg

A vevői adószám feltüntetéséhez kapcsolódó rendelkezést tartalmaz, így kitérek az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 31/B. §-ára, vagyis az ún. tételes összesítő jelentés tételére vonatkozó kötelezettségre. Ennek alapján jelenleg azon számlákról kell tételes összesítő jelentést készítenie (áfabevallása részeként) a belföldön nyilvántartásba vett általános forgalmi adóalanynak (mind a számla kibocsátójának, mind befogadójának), amely számlákban a feltüntetett áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja az 1 millió Ft-ot. (Az ilyen számlák kötelező tartalmi eleme a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő adószáma.) Az Art. a számlák érvénytelenítése vagy módosítása esetére is szabályozza az adatszolgáltatás módját.

Az Art. 31/B. §-ának a jelenleg elfogadott módosítások eredményeképpen 2017. július 1-jétől hatályos szövege értelmében a fentiek szerinti kötelezettség értékhatára 1 millió forintról 100 ezer forintra fog csökkenni, továbbá a számlakibocsátó adatszolgáltatási kötelezettsége teljesítésének módja is módosításra kerül.

Ennek megfelelően

  • a számlát befogadó, belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak, valamint
  • a számlát nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kibocsátó (papíralapon), belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak

tételes összesítő jelentést készítenie áfabevallása részeként mindazon számlákról, amelyekben a feltüntetett áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer Ft-ot.

Továbbá 2017. július 1-jétől hatályos előírás értelmében az áfaalanynak elektronikus úton kell adatszolgáltatást teljesítenie az ún. számlázóprogrammal kibocsátott számlák meghatározott adattartalmáról, amennyiben az általa egy belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére kibocsátott számla áthárított áfatartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Az adatszolgáltatás módjának részleteit, az érintett adattartalmat rendelet fogja meghatározni. A Mód2 törvény az említett adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, késedelmes, hiányos, hibás vagy valótlan adattartalmú teljesítése esetére mulasztási bírságot vezetett be. A mulasztási bírság felső határa az érintett számlák, számlával egy tekintet alá eső okiratok számának és a bírság adózóra egyébként vonatkozó, törvényben rögzített legmagasabb mértékének szorzata.

 

A cikk folytatását megtalálhatja az Adótanácsadó Klub 2016/6. számú kiadványában.

Az egy alkalomra szóló részvételi díj befizetését követően térítésmentesen elküldjük Önnek az Adótanácsadó Klub 2016/6. számú kiadványát. A kedvezmény érvényesítése céljából a jelentkezési lapon kérjük, tüntesse fel a BLOG-ATK-6 kódot.

Jelentkezzen már most, és vegyen részt budapesti Adótanácsadó Klubunk 2017. évi következő előadásain:

Téma: Támogató eljárás ”az ellenőrzésre történő kiválasztás helyett” - Adózás rendjéről szóló törvény változása

Előadó: Czinege Attila Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakfőigazgató

Időpont: 2017. február 28. 16:00-19:00 óráig

---

Téma: A 2017. évi általános forgalmi adó kötelezettség teljesítése
Előadó: Sike Olga

Időpont: 2017. március 7. 16:00-19:00 óráig

---

Téma: A társasági adó bevallása 2016.
Előadó: Dr. Németh Nóra

Időpont: 2017. április 4. 16:00-19:00 óráig

---

Téma: Számviteli változások 2017., és a 2016-os év üzleti zárása
Előadó: Botka Erika

Időpont: 2017. április 25. 16:00-19:00 óráig

---

Téma: A 2016.évről adandó helyi adó bevallás gyakorlati kérdései
Előadó: Dr. Kovács Attila

Időpont: 2017. május 2. 16:00-19:00 óráig

---

Téma: Online számlázás, online számlázó rendszerek
Előadó: Czinege Attila Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakfőigazgató

Időpont: 2017. június 13. 16:00-19:00 óráig

További programokért és részletekért keresse honlapunkat.

süti beállítások módosítása