; ; ; ;

Iparűzési bevallások beküldése

2017. március 1. Magyar Miklósné Zsuzsa

Jó hír a vállalkozások részére, hogy 2017. január 1-től az iparűzési adóbevallás már a NAV-on keresztül is benyújtható az Önkormányzatok részére.

ipa_online.jpg

Nézzük ennek a folyamatnak a lényegesebb gyakorlati tudnivalóit!

Az iparűzési adóbevallás a NAV honlapjáról tölthető le az eddig megszokott Ányk rendszeren keresztül. A bevallások a 2016-os évre, illetve a 2017-es évre is már elérhetők a NAV honlapján. Mivel az iparűzési adó továbbra is helyi adó, és a kötelezettséget továbbra is a helyi Önkormányzathoz kell teljesíteni, ezért a bevallás kitöltése előtt érdemes az Önkormányzatnál utánajárni, hogy a vállalkozásunk számára mennyi az iparűzési adó, vagyis a helyi Önkormányzat rendeletben mekkora mértékről döntött.

Ezt az alábbi linken keresztül is le lehet kérdezni, itt minden megtalálható a települések helyi adóival kapcsolatban: https://hakka.allamkincstar.gov.hu/

A NAV-on keresztül beküldött iparűzési adóbevallást, a NAV érdemi és tartalmi vizsgálat nélkül továbbítja a helyi önkormányzatok részére. A NAV-hoz határidőben beérkezett bevallást a helyi önkormányzathoz teljesítettnek kell tekinteni.

Láthatjuk tehát, hogy a NAV az iparűzési adóbevallások tekintetében mintegy „postás”-ként funkcionál, vagyis a bevallások tartalmát nem vizsgálja, hiszen vizsgálat nélkül továbbítja a megadott Önkormányzat részére.

Abban az esetben viszont, ha a bevallás főlapján megadott adóazonosító szám a NAV nyilvántartásában nem szerepel, úgy abban az esetben a NAV elutasító nyugtát küld az adózó részére.

Lehetőség van a helyi iparűzési adóbevallásunkat továbbra is a helyi önkormányzathoz beküldeni, vagy a NAV-on keresztüli beküldés, csupán egy lehetőség és nem kötelezettség.

Ez fontos, már csak azért is, mert ezen adóbevallások kizárólag állandó helyi iparűzési adókötelezettség esetében teljesíthetők az új eljárás szerint.

 

 

 

süti beállítások módosítása