; ; ; ;

Belföldi összesítő jelentés lekérdezése

Az adózás rendjéről szóló törvény már évekkel ezelőtt „bevezette” az ún. belföldi összesítő jelentést, amely nem jelent mást, mint az áfa bevalláshoz kapcsolódó M-es /K-s lapokon történő adatszolgáltatást.

osszesites.jpg

Az Art. 75. § (15) bekezdésének 2013. július 1-jétől hatályos a d) pontja, melynek értelmében az áfa alanya a befogadott számlákat illetően a más adózó által az Art. 31/B-§ alapján teljesített összesítő jelentés adataihoz hozzáférhet.

Ezzel gyakorlatilag a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője ellenőrizheti azt, hogy az általa befogadott számlákról az azt kibocsátó partner az összesítő jelentésben szolgáltatott-e adatokat a NAV felé.

Az adatszolgáltatási kötelezettség értékhatára jelentősen csökkent az elmúlt években, a kezdeti 2 M Ft-os összeghatár az idei év július 1-től pedig 100.000 Ft-ra fog változni.

Ez azt jelenti, hogy a 100.000 Ft áthárított áfa-t tartalmazó számlákról kell majd az adatszolgáltatást teljesíteni az adóhivatal felé, méghozzá az alábbi adatokról:

  • Partner adószáma, csoportos adószáma
  • Számla sorszáma
  • Teljesítés dátuma
  • Adó alapja (számla nettó összege)
  • Adó (a számlában szereplő áfa összege)

 

Ez a szolgáltatás elérhető már évek óta az ügyfélkapun keresztül az „e-BEV szolgáltatások fülön. A „Szolgáltatások” menüpontban lévő „Összesítő jelentés adatainak lekérdezése” pontra kattintva kérdezhetik le az adózók saját vonatkozásukban a partnerük által teljesített összesítő jelentés adatait.

Ez az ellenőrzési lehetőség jelentős könnyebbséget jelent minden adózó számára, hiszen mindenkinek lehetősége van arra, hogy saját jelentéseit „összefuttassa” a partner adózó adataival, és ha szükséges, akár egyeztetéssel korrigálják a helytelenül szolgáltatott adatokat.

Ez természetesen nemcsak az adózók számára jelent előnyt, hanem az adóhivatal is feltérképezheti az adózó vevő-szállító partnereinek szinte teljes spektrumát, így ez a belföldi összesítő jelentés nagy segítséget jelent a NAV munkájában.

süti beállítások módosítása