; ; ; ;

Innovációs szemléletmód a közbeszerzésekben

2018. február 5. Dr. Kothencz Éva

Az innováció, innovációs megközelítés gyorsan változó világunk, a XXI. század egyik fontos kulcsszava. A megújulásra való képesség, az újszerű, innovatív megoldások pozitív üzenetet hordoznak, legyen szó innovatív építészeti technológiákról vagy akár innovatív tisztítószerekről. Figyelembe véve, hogy az innováció megkerülhetetlen téma a fenntarthatóság szempontjából, az innováció a fenntartható közbeszerzések terén is egyre nagyobb figyelmet követel magának.

innovacio3.jpg

Jelen írás célja, hogy röviden bemutassuk az innovációs szemlélet szerepét és hasznát, valamint a lehetséges felhasználási lehetőségeit a közbeszerzések  terén.

Mindenek előtt érdemes tisztázni, hogy mit is takar az innováció. A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) az Értelmező rendelkezések között az alábbiak szerint határozza meg a fogalmát: „olyan új vagy jelentős mértékben továbbfejlesztett termék, szolgáltatás vagy folyamat – beleértve többek között a termelési, építési, illetve konstrukciós folyamatokat – új marketingmódszer, vagy új szervezési mód megvalósítása az üzletvitel, a munkaszervezés vagy a külső kapcsolatok terén, amelynek célja különösen valamely tevékenység hatékonyságának javítása, kedvező társadalmi és környezeti hatások elérése.

Ahhoz, hogy a közbeszerzési döntéshozók, a közbeszerzési eljárások kiírói érdekeltek legyenek az innovációs szemlélet közbeszerzési eljárásokban való alkalmazásában, elengedhetetlen, hogy kellő információval rendelkezzenek annak előnyeiről. Nevezetesen, hogy miért is preferálják az innovatív elgondolásokat, ötleteket egy közbeszerzési eljárás során.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy innovatív termék, szolgáltatás stb. előnye leginkább abban rejlik, hogy várhatóan valamilyen téren jobb teljesítményt nyújt. Az innovatív megoldások azért lehetnek vonzóak, mert adott esetben magasabb minőséget képviselnek, hatékonyabb megoldást jelentenek egy problémára, emellett/vagy kevésbé költségesek. Ezáltal az innovatív áruk és szolgáltatások beszerzése hatékonyabb feladatellátást tesz lehetővé a közszféra által nyújtott közszolgáltatások terén.

A közbeszerzési törvény széleskörű lehetőséget nyújt az ajánlatkérőknek az innovációs szemléletű beszerzéseik megvalósítására. Mindenek előtt elengedhetetlen az eljárás megfelelő előkészítése és az ajánlatkérő beszerzési igényéhez igazodó eljárási forma megválasztása. Gyakran a tárgyalás lehetőségét biztosító formák a legmegfelelőbbek az összetett beszerzési igények kielégítésére. Kifejezetten az innovációs beszerzések lefolytatására került kialakításra egy új eljárásfajta, az innovációs partnerség. Túl ezen a Kbt. az eljárás több pontján biztosítja az innovációval összefüggő feltételek előírásának lehetőségét. Így például a műszaki leírás körében lehetőség van a beszerzés tárgyának funkcionális és teljesítménybeli követelményekkel történő megadására. Az ajánlatok értékelése körében követett új megközelítés, a minőség alapú kiválasztás, különösen a teljes életciklusköltség figyelembe vétele, ugyancsak támogatják az innovációs megfontolások érvényre juttatását.

A Kbt. tehát kellő teret nyújt az ajánlatkérők számára innovációs igényű beszerzéseik megvalósítására. Különböző európai uniós források révén a szükséges anyagi ösztönzők is rendelkezésre állnak. Ugyanakkor a siker szempontjából elengedhetetlen az elköteleződés az innovatívabb megoldások keresésében.

süti beállítások módosítása