; ; ; ;

Egy kis munkavédelem… I./3. 4. rész

2018. március 7. Puszti Tibor

A KHEM rendelet a gépkezelői jogosítvány megszerzését olyan gyakorlati vizsgához köti, amely eleve az OKJ szakképesítő vizsga része. Az OKJ képzésen a tanfolyami hallgatók a szakmai és vizsgakövetelményekben leírtak szerint mindazokat a szakmai ismereteket megszerzik, amelyek a szakképesítő vizsga letétele után a bizonyítványnak megfelelő gépek felügyelet mellett történő betanulásához szükségesek.

targonca_vezeto_munkavedelem.jpg

Az Mvt. 55. §-a alapján a munkáltató feladata és felelőssége a gépkezelő munkakörben foglalkoztatott munkavállalójának a betanítása minden államilag elismert szakképesítéshez kötött gépnek a kezelésére. A KHEM rendelet alapján indult szaktanfolyamnak nem a gépek kezelésére (vezetésére) betanító gyakorlati képzés a feladata, hanem a gépet már magabiztosan kezelni (vezetni) tudó tanfolyami hallgatónak a végrehajtandó gyakorlati vizsgafeladat megismertetése és levizsgáztatása.

A 4. § (4) bekezdése az erre biztosítandó órakeretet a következők szerint határozza meg: „A szaktanfolyam keretében gépcsoportonként és tanulónként legalább 3 tanóra gyakorlati oktatást, valamint tanfolyamonként 1 óra munkavédelmi és elsősegély oktatást kell tartani…” Szóval 3 gyakorlati óra alatt nem lehet készségszinten egy emelő- vagy rakodógép kezelését (vezetését) megtanulni.

A munkáltatók tehát a szaktanfolyami vizsgára csak olyan munkavállalót küldhetnek, akit már megfelelően betanítottak és megállapították, hogy alkalmas az adott gép önálló kezelésére, és elvárhatóan eredményes vizsgát fog tenni.

A munkavédelmi hatóság minden olyan gépkezelői tevékenység személyi feltételét jogosult ellenőrizni, melyet szervezett munkavégzés keretei között folytatnak, annak helyétől függetlenül, így közterületen is. A jogalkalmazói álláspontja és a fent leírtak alapján munkabiztonsági és közlekedésbiztonsági szempontból sincs szakmai indoka a KHEM rendelet szerinti vezetői igazolvány szükségességének.

Megszüntetése a munkáltatók adminisztrációs kötelezettségének és a képzési költségének azonnali csökkenését eredményezné. Rögtön teljesülne a jogalkotó által kívánt gépkezelői jogosultságok személyi feltételének az egységülése is azzal, ha a gépkezelési jogosultságokat minden ágazatban (pl. erdészet, mezőgazdaság, építőipar, közlekedés stb.) kizárólag a szakképesítő bizonyítvány meglétéhez kötnék.

Persze ehhez minden érdekelt hatóságnak együtt kellene működnie abban, hogy a hatáskörüket is érintő jogi szabályozás átfogó harmonizációját közös akarattal elvégezzék.

 

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink szíves figyelmét arra, hogy a fenti tájékoztatóban foglaltak nem minősülnek szakértői véleménynek, a leírtak személyes szakmai véleményként ajánlható munkavédelmi gyakorlatot tükröznek, így az felek közötti vagy bíróság, illetve más hatóság előtti jogvitában nem használható fel. Minden konkrét ügyben való döntés ezért – a körülmények gondos mérlegelése után – az érintett felek kötelezettsége és felelőssége.            

Az NGM Munkavédelmi Főosztálya meghivatkozott tájékoztatójának elérési helye:

http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=563

 

 

Folytatjuk…

Cikksorozat korábbi részei:

http://perfekt.blog.hu/2018/02/12/egy_kis_munkavedelem_i_3_1_resz

http://perfekt.blog.hu/2018/02/19/egy_kis_munkavedelem_i_3_2_resz

http://perfekt.blog.hu/2018/02/26/egy_kis_munkavedelem_i_3_3_resz

süti beállítások módosítása