; ; ; ;

Egy kis munkavédelem… I./3. 6. rész

2018. április 2. Puszti Tibor

Az IKM rendelet szerinti tanfolyamokon szerzett könnyűgépkezelő és nehézgépkezelő OKJ-s szakképesítésnek az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 47/1999. (VIII.4.) GM rendelet (EBSZ) hatályba lépését követően lett komoly értéke.

targonca_vezeto_munkavedelem.jpg

Az EBSZ kezdetben az emelőgépek kezelésének személyi felételein nem változtatott, a korábbi rendelethez hasonlóan a munkavállalónak „…az emelőgépekre előírt képesítéssel és a helyváltoztatásra is képes emelőgép esetében – ha azt maga vezeti – az ahhoz szükséges vezetői engedéllyel.” kellett rendelkeznie.

Az emelőgép-kezelői jogosultság megszerzéséhez továbbra is választani lehetett az ÉVM-KPM rendelet vagy az IKM rendelet szerint indult tanfolyam között. Ennek „vetett véget” az EBSZ 2005.01.15-én hatályba lépett módosítása, mely az emelőgépek kezelésének szakmai feltételét a továbbiakban államilag elismert szakképesítéshez kötötte.

A módosítást követően a hatóságoknak – jogalkalmazóként – nemcsak a jogosítvány, hanem a szakképestés meglétét is ellenőriznie kellett, tehát a gépkezelői jogosultság igazolására az ÉVM-KPM rendelet szerinti építőgépkezelői jogosítvány már nem volt elegendő. Az EBSZ módosításával egy csapásra értékessé váltak az IKM rendelet szerint már megszerzett OKJ-s szakképesítő bizonyítványok. A módosítás következménye volt még, hogy az emelőgépek kezeléséhez a továbbiakban nem volt értelme az ÉVM-KPM rendelet szerinti tanfolyamok indításának.

Az EBSZ módosítása nagy lépést jelentett az építőgépkezelés szakmai feltételének egységesítése felé azzal, hogy emelőgépek esetében a kezeléshez államilag elismert szakképesítést határozott meg. Azonban nem érinthette az ÉVM-KPM rendelet alapján már megszerzett emelőgépkezelői jogosultságok érvényességét. Az ellentmondás feloldása érdekében kb. 10 hónapos késéssel, 2005. október 21-én a GKM Ipari Főosztálya közleményt adott ki (Gazdasági Közlöny 2005/12. szám) az emelőgépek kezelésére államilag elismert szakképesítésekről, az alábbiak szerint:

„1.  Az építőgép-kezelői munkakörök képesítéshez kötéséről és az építőgép-kezelők képzéséről szóló 6/1980. (I.25.) ÉVM-KPM együttes rendeletnek megfelelően 1994. december 26-át megelőzően megkezdett szakképzés eredményes befejezését követően kiadott jogosítványok érvényesek, azok államilag elismert szakképesítést igazolnak.

2. Az OKJ-ről szóló 7/1993. (XII.30.) MüM rendeletnek megfelelően 2004. január 1-jét megelőzően megkezdett nehézgép-kezelői és könnyűgép-kezelői szakképzések eredményes befejezését követően kiadott bizonyítványok érvényesek, azok államilag elismert szakképesítést igazolnak.

3. Az Országos Képzési Jegyzékről szóló 37/2003. (XII.7.) OM rendeletnek megfelelően 2004. január 1-jét követően megkezdett nehézgép-kezelői és könnyűgép-kezelői szakképzések eredményes befejezését követően kiadott bizonyítványok érvényesek, azok államilag elismert szakképesítést igazolnak.”

A nyilatkozatban leírtakhoz képest – melyben az ÉVM-KPM rendelet szerint megszerzett gépkezelői jogosítványokat érvényesnek és az OKJ szakképesítéssel egyenértékűnek tekintenek – az ellenőrzést végző hatóság a KHEM rendelet alapján 2016. június 30-át követően nem ismeri-, nem fogadja el, és abszurd helyzetet teremtettek, amikor a gépkezelői jogosítvány „cseréjére” (a KHEM rendelet szerinti, de az OKJ szakképesítésnél alacsonyabb szintű gyakorlati vizsga letételére) is csak az tud jelentkezni, aki a gépkategóriának megfelelő OKJ szakképesítő bizonyítvánnyal már rendelkezik.

 

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink szíves figyelmét arra, hogy a fenti tájékoztatóban foglaltak nem minősülnek szakértői véleménynek, a leírtak személyes szakmai véleményként ajánlható munkavédelmi gyakorlatot tükröznek, így az felek közötti vagy bíróság, illetve más hatóság előtti jogvitában nem használható fel. Minden konkrét ügyben való döntés ezért – a körülmények gondos mérlegelése után – az érintett felek kötelezettsége és felelőssége.

 

Folytatjuk…

Cikksorozat korábbi részei:

http://perfekt.blog.hu/2018/02/12/egy_kis_munkavedelem_i_3_1_resz

http://perfekt.blog.hu/2018/02/19/egy_kis_munkavedelem_i_3_2_resz

http://perfekt.blog.hu/2018/02/26/egy_kis_munkavedelem_i_3_3_resz

http://perfekt.blog.hu/2018/03/07/egy_kis_munkavedelem_i_3_4_resz

http://perfekt.blog.hu/2018/03/26/egy_kis_munkavedelem_i_3_5_resz

süti beállítások módosítása