; ; ; ;

Vadászat „vámos távcsövön keresztül”

2018. április 30. Gombár Gábor

A vadászat szenvedélyének sokan hódolnak úgyis, hogy hazánkon kívüli területet választanak az áhított vad terítékre hozásához.

vadasz.jpg

Az eredményes vadászat fontos eleme, hogy a vadász a saját fegyverével indulhasson a vadászlesre vagy cserkelésre, hiszen a sokszor megtapasztalt tulajdonságok, a gyakorlat és az „összeszokottság” nagyban hozzájárulhat a sikerhez.

A fegyver viszont „érzékeny eszköz”, sok jogszabályi kötelem vonatkozik rá, melyek között a kiigazodásban kívánok az alábbi sorokkal segítségre lenni:

A vadászati célú lőfegyverek és a hozzájuk tartozó lőszerek szállítását Európai Uniós állampolgárok európai lőfegyvertartási engedély alapján végezhetik az EU-n belül. Ez az engedély a szállításkor minden esetben a vadásznál kell legyen, ez nem ruházható át. Hazánkban a lakhely szerinti illetékes Rendőrkapitányságnál igényelhető az engedély.

Az EU-n kívüli utazásnál rendelkezni kell továbbá szintén a vadász lakhelye szerinti illetékes Rendőrkapitányság által kiadott kiviteli és a visszahozatalra vonatkozó behozatali engedéllyel. Fontos azonban minden esetben az EU-n kívüli, fogadó ország szabályait is megismerni, melyekről az adott ország illetékes diplomáciai képviseletei adnak felvilágosítást.

Az EU-n kívül elejtett vadak trófeájának hazahozatala szintén nagy odafigyelést igényel. Számtalan nemzetközi és hazai szabályzó vonatkozik a vadon élő állatok védelmére, szállítására és kereskedelmére. Természetesen a szabályzók nem csak az állatok egyedeire, hanem azok részeire (bőr, trófea, agyar, stb…) is rendelkezéseket tartalmaznak. Kellemetlen meglepetés érheti a vadászt hazafelé, ha a vámon egy védett faj agyarából készült kulcstartót vagy az ajándékba kapott, védett állat részeit tartalmazó „kígyó pálinkát” rejt a csomag. A behozatali szabályok megismerését segítik az alábbi honlapokon található információk:

Amennyiben a szükséges szakhatósági engedélyek rendelkezésre állnak figyelemmel kell lenni a behozni kívánt „áru” értékére is, hisz a vámmentességi kereteken felüli behozatal esetén vámot és Áfát kell fizetni. Fő szabály szerint 300 EUR, illetve légi forgalomban 430 EUR értékhatárig hozható be áru vám- és adómentesen magánszemélyeknek, utasforgalomban. Ezen összegek feletti áruk vámkezeléseinek szabályairól a www. nav.gov.hu honlapon kaphatnak bővebb tájékoztatást.

süti beállítások módosítása