; ; ; ;

AEO engedéllyel kapcsolatos kérelmek elektronikus benyújtása

2018. augusztus 8. Gombár Gábor

Tovább bővült az elektronikusan benyújtható kérelmek listája a NAV ügyintézés során.

aeo_enegdely_kerelem.jpg

Lehetőség van az AEO / engedélyezett gazdálkodó /engedéllyel kapcsolatos kérelmek elektronikus benyújtására is, melyhez a kereteket az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (Eüsztv.), és az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet (E-ügyintézési rendelet) teremtette meg.

Az AEO engedélyekkel kapcsolatos ügyek elektronikus úton való intézése a NAV_V04 számú nyomtatvány (Vámhatósági engedélyekkel és eljárásokkal kapcsolatos általános nyomtatvány) segítségével is történhet az Általános Nyomtatványkitöltő programmal (ÁNYK).

A NAV_V04 nyomtatvánnyal indítványozható:

  • engedély kiadása
  • engedély módosítása/változásbejelentés
  • engedély visszavonása
  • engedély felfüggesztése
  • engedély felfüggesztésének megszüntetése
  • egyéb, nem vámhatósági engedély kiadására irányuló kérelem
  • hiánypótlás

A nyomtatványhoz a NAV_V04 nyitófelületén elérhető Kitöltési útmutató tartozik, mely áttanulmányozása segítséget jelent a kitöltésben.

Fontos, hogy a nyomtatvány 6. rovatához (Mellékletek) tartozó, Kitöltési útmutató szerinti magyarázat tartalmazza azon engedélyeket és eljárásokat, amelyek iránti indítvány esetén további formanyomtatvány feltöltése is kötelező.

Itt megtalálható az engedélyezett gazdálkodói engedély kiadása iránti, kötelezően benyújtandó (AEO) kérelem formanyomtatvány és Önértékelési kérdőív Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos honlapján elérhető linkje is. Az elérési utak a következők:

Amennyiben a nyomtatványok alkalmazása vagy az elektronikus benyújtás során hibát tapasztalnak, azt bejelenthetik az it.helpdesk@nav.gov.hu e-mail címen.

süti beállítások módosítása