; ; ; ;

Tapasztalatok és gyakorlati tanácsok az elektronikus közbeszerzési rendszer alkalmazásával kapcsolatosan

2018. szeptember 3. Dr. Kothencz Éva

A közbeszerzési eljárásokban kötelezően alkalmazandó elektronikus közbeszerzési rendszerben (a továbbiakban: EKR) szükséges regisztráció lépéseiről, annak jelentőségéről 2018. június 25-ei blogbejegyzésünkben olvashattak. Jelen bejegyzésünkben néhány, az EKR alkalmazásával kapcsolatos információt, gyakorlati tapasztalatot kívánunk megosztani Olvasóinkkal.

ekr_gyakorlati_tanacsok.png

Mint ismeretes, a közbeszerzési eljárások elektronikus úton történő lebonyolítása a Miniszterelnökség által fenntartott informatikai rendszer (https://ekr.gov.hu.) útján történik.

Mindenek előtt fel kívánjuk hívni Tisztelt Olvasóink figyelmét arra, hogy a rendszer használata ún. rendszerhasználati díjhoz kötött. Az elektronikus közbeszerzés részletes szabályairól szóló 424/2017. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: EKR rendelet) 14. §-ának (1) bekezdése értelmében az EKR használatáért az ajánlatkérő megindított közbeszerzési eljárásonként egységesen 40.000 forint rendszerhasználati díjat fizet. Az összeget az EKR üzemeltetőjének (NEKSZT Kft.) a honlapján (lásd: https://nekszt.hu/) közzétett 11600006-00000000-80852070 számú bankszámlájára kell átutalással teljesíteni a közbeszerzési eljárást megindító felhívásnak az EKR-ben történő megküldéséig. A rendszerhasználati díj megfizetéséről az ajánlatkérők nem kapnak értesítést. Az átutalás teljesítésével kapcsolatosan további információkat a NEKSZT Kft. honlapján olvashatnak.

Korábbi bejegyzésünkben írtunk arról, hogy az EKR jelenleg nem tartalmaz ajánlattevői nyilvántartást. Ezt egyelőre úgy hidalható át, hogy a „Felhasználó” menüpontból a „csatlakozás szervezethez” almenü kiválasztásával beírjuk a keresett gazdasági szereplő nevét a kereső mezőbe. Amennyiben az adott szervezet már regisztrált a rendszerben, a találati lista ezt jelzi.

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy amennyiben akár ajánlatkérőként eljárva, akár gazdasági szereplőként kívánunk valamilyen eljárási cselekményt indítani az EKR-ben, amíg a „folyamatban” állapotot mutatja az EKR, az eljárási cselekmény nincsen befejezve. Más szóval az elindított eljárási cselekmény a másik fél által nem látható.

Megindított eljárás esetén az oldal bal alján elhelyezett „Benyújtott dokumentációk/Dokumentumok”gombra kattintva érhetők el az ajánlatok, illetve Összefoglaló tájékoztatással induló eljárás esetén a gazdasági szereplőktől származó előzetes érdeklődések.

Amennyiben az eljárásunkkal kapcsolatban új cselekményt kívánunk indítani, erre az oldal jobb alján elhelyezett „Új eljárási cselekmény” gomb szolgál, amelyre rákattintva egy legördülő menüből választhatjuk ki a szükséges eljárási cselekményt.

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmüket arra, hogy egy felület/űrlap/ kitöltése során az EKR nem enged addig továbblépni, amíg a rendszer által szükségesnek tartott valamennyi információt nem vittük be a megfelelő helyre (megjegyzendő: ez nem jelenti azt, hogy a rögzített információk helyes is egyben!). Ennek ellenőrzésére a lap alján elhelyezett ellenőrző gomb szolgál.

Végezetül egy praktikus információ: az EKR a Chrome és/vagy a Firefox böngészőjében futtatható problémamentesen.

süti beállítások módosítása