; ; ; ;

Nyugdíjas munkavállalók közterhe 2019-ben

2018. szeptember 17. Dr. Magyar Zsuzsanna

Több cikkünkben is említettünk néhány részletet a nyáron elfogadott törvénymódosításokból, jelen cikkben azonban kimondottan a nyugdíjasokra fókuszálunk, illetve az ő foglalkoztatásukkal kapcsolatos közterhek változását nézzük át, hiszen van változás bőven!

fitt_nyugdijasok.jpeg 
Legelőször is nézzük a Tbj. törvény 25. módosítását, amely a következőképp változik:

A jelenleg hatályos rendelkezés szerint a saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott a járulékalapot képező jövedelme után természetbeni egészségbiztosítási járulékot és nyugdíjjárulékot fizet. Ha a nyugdíj folyósítása szünetel, a saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is köteles fizetni, azonban ez a bekezdés 2019-től az alábbiakra módosul:

25. § A saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott (ide nem értve az Mt. szerint munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjasnak minősülő személyt) a járulékalapot képező jövedelme után természetbeni egészségbiztosítási járulékot és nyugdíjjárulékot fizet. Ha a nyugdíj folyósítása szünetel, a saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is köteles fizetni.

Ez tehát azt jelenti, hogy a munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjas mentesül 2019. január 1-től a 10%-os nyugdíjjárulék, és a 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulék megfizetése alól.

Munkabére után tehát kizárólag a 15%-os személyi-jövedelemadó fizetési kötelezettség merül fel, egyéb járulékot tehát a munkabéréből nem kell vonni a munkáltatónak.

Ezzel analóg módon változik a szociális hozzájárulási adó törvény is 5. § g) pontja is, amely szerint nem keletkezik adófizetési kötelezettsége a kifizetőnek az Mt. szerinti munkaviszonyban foglalkoztatott saját jogú nyugdíjas személyre tekintettel.

Természetesen lényeges megemlíteni azt is, hogy a hatályos rendelkezésekkel ellentétben a jövőben így a nyugdíjas munkavállalók nem részesülhetnek baleseti ellátásokban, pl.: baleseti táppénzben, vagy baleseti járadékban, hiszen nincs járulékfizetés.

További változás ezzel kapcsolatban, hogy ezidáig a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól, ha egy időben 36 órás munkaviszonnyal is rendelkezett, ez a szabály a jövőben már nem lesz érvényes, hiszen a munkaviszonyban már nem történik járulékfizetés sem.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2019-ben 7500,- Ft/hónap, azaz napi 250 Ft-ra emelkedik.

süti beállítások módosítása