; ; ; ;

Kuponok voucherek és utalványok - 1. rész

2018. szeptember 26. Magyar Miklósné Zsuzsa

Kuponok voucherek és utalványok kezelésének szabályai 2019. évre

kupon.jpg

Az utalványok adózása az EU-ban szinte országról országra eltérő, így mindenképpen igényelte ennek szabályozását. Az utalvány kibocsátóknak és felhasználóknak fel kell készülni a zökkenőmentes átállásra.

A  2016/1065/EU tanácsi irányelv, amely 2019. január 1.-től jogrendünkbe is beiktatásra kerül. Az utalványokat 2019. évtől két nagy csoportra kell osztani, és ennek megfelelően fog történni az ÁFA törvény szerinti adózása.

  • Egycélú utalványok
  • Többcélú utalványok

Ezek elkülönítését és fogalmi meghatározását az áfa törvény értelmező rendelkezései alapján kell meghatározni.

259.§. 24/A. *  a) utalvány: olyan eszköz, amelyet termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás ellenértékeként, illetve részellenértékeként kell elfogadni, és amely esetében magán az eszközön vagy a kapcsolódó dokumentációban - ideértve az eszköz általános szerződési feltételeit is - fel van tüntetve a beszerezhető termékeknek, igénybe vehető szolgáltatásoknak vagy azok lehetséges értékesítőinek, szolgáltatóinak a megnevezése;

b) egycélú utalvány: 
olyan utalvány, amelynek kibocsátásakor ismert az utalvány tárgyát képező termék értékesítésének, szolgáltatás nyújtásának teljesítési helye, valamint az adott termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás után fizetendő adó összege;

c) többcélú utalvány:
az egycélú utalványtól eltérő utalvány;

d) utalvány beváltása:
utalvány termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékeként, illetve részellenértékeként történő elfogadása;

e) utalvány beváltója:
aki az utalványt termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékeként, illetve részellenértékeként saját név alatt elfogadja;

Eddig az utalványra úgy tekintettünk, mint készpénzkímélő eszköz, és az adózás akkor ált be, amikor az utalványt beváltották. Az irányelv alapján már ez a fizetési eszköz funkció csak korlátozottan érvényesül.

A fogalmi meghatározás alapján tehát az egycélú utalványok kibocsátásakor keletkezik január 1.-től az adófizetési kötelezettség.

A többcélú utalványok esetén viszont annak beváltásakor fog beállni az értékesítéshez kapcsolódó adóztatás, hiszen akkor áll a rendelkezésre minden adóztatáshoz kapcsolódó konkrét adat.  

A cikk következő részében fogunk foglalkozni a közvetítőkön keresztül, vagy bizományosi ügyletben történő értékesítés esetén történő áfa szabályozásról.

 

süti beállítások módosítása