; ; ; ;

Kuponok voucherek és utalványok - 2. rész

2018. október 3. Magyar Miklósné Zsuzsa

Egycélú és többcélú utalványok forgalmazása, beváltása

Az utalványok, kuponok és voucherek értékesítése nem csak kibocsátókon keresztül történik, hanem különféle közvetítők bizományosok is jogosultak értékesíteni.

kupon.jpg

Egycélú utalványok:

  • Amennyiben a közvetítő saját nevében értékesíti, akkor minden ilyen értékesítéskor beáll az adófizetési kötelezettség. Az utalvány beváltása, -mivel az adóztatás az áfa törvény alapján már a kibocsátásakor megtörtént, - ezért már nem keletkeztet áfa kötelezettséget.
  • Amennyiben az egycélú utalványt egy közvetítő nem saját nevében értékesíti ( pl. bizományosi értékesítés), akkor az adófizetést a megbízó teljesíti. Ebben az esetben a bizományos nem saját nevében értékesít, tehát ő a megbízó felé bizományosi díjat ( jutalékot ) fog a megbízó felé számlázni.

 

Többcélú utalványok :

  • Bármely értékesítési forma esetén egyetlen adózási pont van, amikor az utalványt beváltják.
  • Amennyiben több célú utalvány közvetítőkön kerül értékesítésre, akkor ez az értékesítés nem tartozik az áfa törvény hatálya alá.
  • Többcélú utalványok esetén a termékértékesítés, és szolgáltatás ellenértékének azt az összeget kell tekinteni, ami az utalványon feltüntetésre került.

 

 

Sorozatunk korábbi része:

https://perfekt.blog.hu/2018/09/26/kuponok_voucherek_es_utalvanyok_1_resz_176

süti beállítások módosítása