2018. okt 03.

Kuponok voucherek és utalványok - 2. rész

írta: Magyar Miklósné Zsuzsa
Kuponok voucherek és utalványok - 2. rész

Egycélú és többcélú utalványok forgalmazása, beváltása

Az utalványok, kuponok és voucherek értékesítése nem csak kibocsátókon keresztül történik, hanem különféle közvetítők bizományosok is jogosultak értékesíteni.

kupon.jpg

Egycélú utalványok:

  • Amennyiben a közvetítő saját nevében értékesíti, akkor minden ilyen értékesítéskor beáll az adófizetési kötelezettség. Az utalvány beváltása, -mivel az adóztatás az áfa törvény alapján már a kibocsátásakor megtörtént, - ezért már nem keletkeztet áfa kötelezettséget.
  • Amennyiben az egycélú utalványt egy közvetítő nem saját nevében értékesíti ( pl. bizományosi értékesítés), akkor az adófizetést a megbízó teljesíti. Ebben az esetben a bizományos nem saját nevében értékesít, tehát ő a megbízó felé bizományosi díjat ( jutalékot ) fog a megbízó felé számlázni.

 

Többcélú utalványok :

  • Bármely értékesítési forma esetén egyetlen adózási pont van, amikor az utalványt beváltják.
  • Amennyiben több célú utalvány közvetítőkön kerül értékesítésre, akkor ez az értékesítés nem tartozik az áfa törvény hatálya alá.
  • Többcélú utalványok esetén a termékértékesítés, és szolgáltatás ellenértékének azt az összeget kell tekinteni, ami az utalványon feltüntetésre került.

 

 

Sorozatunk korábbi része:

https://perfekt.blog.hu/2018/09/26/kuponok_voucherek_es_utalvanyok_1_resz_176

Szólj hozzá

praktikum jo tudni