; ; ; ;

Értékcsökkenés megváltoztatásának szabálya 2. rész

2018. október 24. Magyar Miklósné Zsuzsa

TAO törvény alapján:

Az előző cikkünkben az értékcsökkenés megváltoztatásáról esett szó a számviteli törvény tükrében, most pedig ennek az elszámolását taglaljuk a TAO törvény alapján.

ertekcsokkenes.jpg

Az értékcsökkenés elszámolásának szabályát a TAO törvény 1. sz. mellékletében találjuk.

Az értékcsökkenés elszámolása a Tao törvény alapján abban különbözik a számviteli törvény adta lehetőségétől, hogy itt nem az elhasználódási évek, és a teljesítmény számít, valamint nem lehet az elszámolást több féle módszerrel meghatározni, hanem a melléklet az elszámolásra megfelelő kulcsokat alkalmaz.

Az elszámolást az üzembe helyezés napjától az állományból történő kivezetés napjáig kell elszámolni.  Az értékcsökkenési leírást azokra a napokra kell időarányosan meghatározni, amely napokon az eszköz állományban volt.

 A számviteli törvény viszont arra is lehetőséget ad, hogy a számviteli politikában meghatározottak szerint pl. a hó első napján állományban lévő eszközök esetében kezdjük meg az elszámolási lehetőséget.

Az 1. sz. melléklet 3 pontja alapján az értékcsökkenési leírást az eszköz bekerülési értékére vetítve kell megállapítani.

Az 5. pontja lehetőséget ad arra, hogy egyes esetekben az adózó éljen a számviteli törvény alapján elszámolható értékcsökkenés érvényesítésével.

Példaként kiemelve e) pontja alapján a legfeljebb kétszázezer forint bekerülési értékű, valamint a 33 százalékos kulcs alá sorolt tárgyi eszközök esetében.

Ennek az elszámolási szabadságnak korlátja a 5/a pont. amely meghatározza azt, hogy az adózó választhatja a mellékletben meghatározott leírási kulcsoknál alacsonyabb kulcs választását is, de ez nem lehet kevesebb, mint a számviteli törvény szerint elszámolható terv szerinti értékcsökkenés.

Az 5. és az 5/a pont teremti meg azt a lehetőséget, hogy ha a számviteli törvény alapján az értékcsökkenés megváltoztatásra kerül, akkor e pontok alapján ez követhető a tao törvény kapcsán is.

A 6. ponttól kezdődően az elszámolások speciális lehetőségét taglalja a melléklet.

A 10. pont a terven felüli értékcsökkenés elszámolásának lehetőségét ismerteti, amely megegyezik a számviteli törvény alapján elszámolható terven felüli értékcsökkenés érvényesítésével.

Ezek a szabályok évről évre kisebb módosításokon mennek keresztül, ezért érdemes oda figyelni ezekre a szabályokra is.

 

Sorozatunk előző része:

https://perfekt.blog.hu/2018/10/17/ertekcsokkenes_megvaltoztatasanak_szabalyai_1_resz

süti beállítások módosítása