; ; ; ;

Hogyan alakul jövőre a megváltozott munkaképességű személyek utáni szociális hozzájárulási adókedvezmény?

2018. december 3. Széles Imre

Amennyiben röviden kellene válaszolnunk a címben feltett kérdésre, akkor úgy fogalmazhatnánk, hogy egy picit tágabb munkavállalói kör után és egyszerűbben.

hogyan-alakul-2019_1.jpgJelenleg a megváltozott munkaképességű munkavállaló után a munkaadó akkor vehet igénybe a 2004. évi CXXIII. (Pf.) törvény 16/A., illetve 16/B. szakasza alapján szociális hozzájárulási adókedvezményt, ha az érintett Rehabilitációs Kártyáját nála helyzete letétbe.

A megváltozott munkaképességű egyéni vagy társas vállalkozó utáni adókedvezmény (2011. évi CLVI. (Eat.) törvény 462./A §)  érvényesítéséhez ugyanakkor most sincs szükség Rehabilitációs Kártyára, csak az említett jogszabályi hely feltételinek kell megfelelni.

Az új szociális hozzájárulási adótörvény (2018. évi LII. (Szocho. tv.) törvény) a két szabályrendszert összevonja. A jogszabály 13. szakasza értelmében a megváltozott munkaképességű

  • munkaviszonyban foglalkoztatott személy után a kifizető,
  • egyéni vállalkozó után az egyéni vállalkozó, míg
  • a társas vállalkozónak minősülő tagja után a társas vállalkozás

szociális hozzájárulási adókedvezményt vehet igénybe.

A kedvezmény havi összege (aminek megállapítási módja szintén változatlan) az adóalap (maximum a minimálbér kétszerese) x az adó általános mértéke azaz 19,5 százalék, ami viszont még módosulhat.

A jogszabály alkalmazásában megváltozott munkaképességű személynek az minősül

  • akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, vagy
  • aki 2011. december 31-én a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény alapján megállapított - I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló évi CXCI. (Mm.) törvény 32-33. §-a, vagy a 19. § (1a) bekezdése, vagy a 38/C. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül.

E szabályok szélesebb kör számára teszik lehetővé a kedvezmény igénybevételét mind a vállalkozók, mind a munkavállalók vonatkozásában.

Az Eat. törvény jelenleg csak azokat a vállalkozókat tekinti megváltozott munkaképességűnek a második pontban említetteken kívül, aki egészségi állapota legfeljebb 50 százalékos és rokkantsági ellátásban részesül. Jövőre már e körbe tartozik az is, akinek az egészségi állapota legfeljebb 60 százalékos és nem szükséges az Mm. törvény szerinti ellátás folyósítása sem.

A munkavállalók tekintetében szintén bővült a kör, hiszen a jelen szabályok szerint a „D” vagy „E” kategóriába tartozók nem kaphatnak Rehabilitációs Kártyát.

A kedvezményt az arra jogosult foglalkoztató (vagy vállalkozás) a komplex minősítésről szóló érvényes dokumentum, vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak folyósítását igazoló határozat birtokában érvényesítheti.

Ebből az is következik, hogy egy munkavállaló után egyidejűleg akár több vállalkozás is élhet kedvezménnyel.

A megváltozott munkaképességű személy a jogosultság megszűnéséről, az arról szóló határozat kézhezvételétől számított 5 munkanapon belül köteles tájékoztatni a kifizetőt.

Amennyiben az adókedvezmény érvényesítésének feltételei már nem teljesülnek, akkor az adókedvezmény a jogosultság megszűnését követő hónaptól nem vehető igénybe.

süti beállítások módosítása