; ; ; ;

A BREXIT hatása a vámtevékenységekre III.

2019. január 14. Gombár Gábor

Az Egyesült Királyságra a kilépésről rendelkező esetleges megállapodásban foglalt bármely átmeneti intézkedésre is figyelemmel a kilépés időpontjától kezdődően már nem lesznek alkalmazandók a szellemi tulajdonjogok vámhatósági érvényesítésére vonatkozó uniós szabályok, és különösen a szellemi tulajdonjogok vámhatósági érvényesítéséről szóló, 2013. június 12-i 608/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet.

brexit-2123573_1280.jpg

 Ez különösen az alábbi következményekkel jár:

  • Uniós kérelmek benyújtása: A kilépés időpontjától kezdődően az Egyesült Királyság illetékes vámszerveihez nem nyújthatók be uniós kérelmek. Az EU–27 tagállamainak valamelyikében benyújtott uniós kérelmek érvényben maradnak az EU–27-ben a kilépés időpontját követően, még akkor is, ha az Egyesült Királyság vámhatóságai is azon vámhatóságok között szerepelnek, amelyek intézkedését kérik. Ha egy uniós kérelmet az Egyesült Királyságtól eltérő tagállamban nyújtottak be, és abban csak azon tagállam vámhatóságainak és az Egyesült Királyság vámhatóságainak intézkedéseit kérik, a kérelem nemzeti kérelemként marad érvényben azon tagállamra vonatkozóan, ahol benyújtották.
  • Az uniós kérelmeknek helyt adó határozatok: A kilépés időpontjától számítva az EU27-ben érvényüket vesztik az uniós kérelmeknek helyt adó azon határozatok, amelyeket az Egyesült Királyságnak mint uniós tagállamnak az illetékes vámszerve az uniós jog alapján hozott meg. Az uniós kérelmeknek helyt adó azon határozatok, amelyeket az EU–27 tagállamainak valamelyikében fogadtak el, érvényesek maradnak az EU–27-ben a kilépés időpontját követően, még akkor is, ha az Egyesült Királyság vámhatóságai is azon vámhatóságok között szerepelnek, amelyek intézkedését kérték. Ha egy uniós kérelemnek helyt adó határozatot az Egyesült Királyságtól eltérő tagállam fogadott el, és abban csak azon tagállam vámhatóságainak és az Egyesült Királyság vámhatóságainak intézkedéseit kérték, a határozat azon tagállamra vonatkozóan marad érvényben, ahol azt elfogadták. A Bizottság adóügyekkel és vámunióval foglalkozó internetes oldalai (https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/customs-controls/counterfeit-piracyother-ipr-violations/defend-your-rights_en) általános tájékoztatást nyújtanak a szellemi tulajdonjogok vámhatósági érvényesítésére vonatkozó szabályokról.

 

 

Sorozatunk korábbi részei:

https://perfekt.blog.hu/2018/11/26/a_brexit_hatasa_a_vamtevekenysegekre_i

https://perfekt.blog.hu/2018/12/05/a_brexit_hatasa_a_vamtevekenysegekre_ii

süti beállítások módosítása