; ; ; ;

Az egyéni vállalkozók tárgyi eszközökre vonatkozó költségelszámolásának változása 2019. évtől

2019. február 27. Dr. Magyar Zsuzsanna

2018. december 31-ig hatályos szabályozás szerint, a 100 ezer Ft-ot meg nem haladó kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak beszerzésére, előállítására fordított kiadást a vállalkozói jövedelem szerinti adózást választó egyéni vállalkozó költségként számolhatta el. Ebben az összeghatárban történt módosítás.

egyeni_vall_targyi_eszk_elszam.png

A törvénymódosítás értelmében 2019. január elsejétől módosult a kis értékű, kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak beszerzése, előállítása esetén alkalmazható költség elszámolási szabály.

Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a törvényalkotó az eddigi 100 ezer forintos értékhatárt a duplájára emelte, hiszen a 100.000,- Ft-os értékhatár már nagyon alacsonynak tekinthető.

Ennek értelmében, 2019. évtől kezdődően az egyéni vállalkozók a 200 ezer forintot meg nem haladó értékű, kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközöknek, nem anyagi javaknak a beszerzésére, előállítására fordított kiadást érvényesíthetik a vállalkozói bevételeikkel szemben egy összegben költségként.

Ennek pontos szövegét az Szja törvény 11. számú mellékletében találjuk az alábbiak szerint:

- Költségként elszámolható kiadások különösen a következők: 

  1. a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak beszerzésére, előállítására fordított kiadás, ha az a 200 ezer forintot nem haladja meg, továbbá beszerzési értékétől függetlenül a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak folyamatos, zavartalan, biztonságos üzemeltetését szolgáló javítási, karbantartási munkára fordított kiadás, azzal, hogy a járművek esetében a III. fejezetben foglaltakat kell alkalmazni.

 

süti beállítások módosítása