; ; ; ;

Osztalék számviteli elszámolásának szabályai

Miután  2016-ban jelentősen megváltozott az osztalék elszámolásának szabályai, több könyvelő és gazdasági szakember is másképp értelmezte a törvényt. Ennek a változásnak az volt az oka, hogy a magyar számviteli szabályok igazodjanak a nemzetközi számviteli szabályokhoz.

Ezzel a változással egyidőben megváltozott a kifizethető osztalék szabályai is.

osztalek_2.jpg

Most nézzük először, az osztalékfizetés szabályait.

Sztv. 39 § (3).bek „ Az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék akkor fizethető ki osztalékként, részesedésként, a kamatozó részvény tulajdonosának kamatként, ha a lekötött tartalékkal, továbbá a pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék, a részesedés, a kamatozó részvény kamatának figyelembevétele ( kifizetése) után sem csökken a jegyzett tőke összege alá. „

Az osztalék meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy a negatív eredménytartalék csökkenti a fizethető osztalék összegét.

Figyelembe kell venni azt a lényeges szigorítást is, hogy a negatív eredménytartalék fedezeteként már nem lehet figyelembe venni a szabad tőketartalékot.  

Az osztalék jóváhagyására továbbra is a tárgyévi beszámoló elfogadásakor kerül sor, és ennek számviteli elszámolása a tárgyévi beszámolót elfogadó időpontban kell hogy elszámolásra kerüljön. A számviteli elszámolása ugyanúgy történik mint korábban. A 2018. évi beszámoló elfogadásakor megszavazott osztalékot 2019-ben kell elfogadás időpontjában könyvelni.

T 413 eredménytartalék -  K 47 Rövid lejáratú kötelezettség

Természetesen továbbra is az elfogadás, és annak kifizetése időben elválhat egymástól.

A nem magánszemélynek jóváhagyott ( fizetett )  osztalékot csak a mérlegfordulónapig pénzügyileg rendezett összegét lehet a számvitelben elszámolni.

Osztalékelőleg szabályai:

A két egymást követő beszámoló elfogadása közötti időszakban ha nincs elfogadott osztalék, akkor csak osztalékelőleget lehet fizetni, ha annak feltételei megvannak:

  • közbenső mérleg összeállítása annak bizonyítására, hogy az osztalékelőleg kifizetésének meg van a fedezete.
  • az osztalékelőleg kifizetése után a saját tőke nem csökken a jegyzett tőke alá.

Ha a legutolsó beszámolóval lezárt üzleti és mérlege, illetve a közbenső mérleg a külön jogszabályban meghatározott időtartamon belül több kifizetés, ügylet alátámasztására is szolgál, a feltételek vizsgálata során azokat együttesen ( egybe számítva ) kell figyelembe venni.

 

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában, jelentkezzen OKJ képzésünkre.

perfekt_szakkonyvkatalogus_2019-i.png

süti beállítások módosítása