; ; ; ;

Adóváltozások 1.

2019. június 17. Dr. Magyar Zsuzsanna

Az utóbbi időben már megszokottá vált, hogy nemcsak az adóév változása hoz módosításokat az adójogszabályokban, hanem év közben is gyakran módosulnak. Ennek egyik időszaka a nyári ülésszak befejezése előtt idő, amikor a félévi, illetve év közbeni változásokat tárgyalja a Parlament.

Ezekből a változásokból veszünk sorra néhányat.

2019-valtozas---szja.png 

Két törvényjavaslat párhuzamos tárgyalása van napirenden, a T/6349 és a T/6351-es javaslatok, előbbi is az adótörvényeket módosítja, de jogharmonizációs okokból kifolyólag.

Nem javaslatonként, hanem inkább összességében tárgyaljuk a változásokat, hogy a gyakorló szakemberek jobban fel tudjanak készülni.

Kezdjük a személyi jövedelemadót érintő változásokkal:

A jogszabályalkotó kiemelt figyelmet kíván fordítani a gyermeket felnevelő édesanyákra, így ezen kiemelt támogatás megjelenik, mint új adóalap-kedvezmény a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben. Ennek a törekvésnek a fő célja, hogy élethosszig tartó személyi jövedelemadó mentességet biztosít a legalább négy gyermeket szült vagy örökbefogadott, és azokat saját háztartásában nevelő vagy felnevelt édesanyák számra a munkával szerzett jövedelmeik tekintetében.

A javaslat a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményével összefüggésben kiegészíti az adóelőleg megállapításával kapcsolatos szabályokat. A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének évközi érvényesítése érdekében a jogosult az összevont adóalapba tartozó bevételt juttató bármely kifizetőnek nyilatkozatot tehet, a munkáltatónak, rendszeres jövedelmet juttató kifizetőnek tett nyilatkozatban fel kell tüntetnie a kedvezményre jogosító gyermekek nevét és adóazonosító jelét [Szja tv. 48. § új (3b) bekezdés].

Az új rendelkezés rögzíti azt is, hogy a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének alapját képező jövedelem más kedvezménnyel nem csökkenthető, a családi kedvezményről szóló adóelőleg-nyilatkozatot azonban a magánszemély megteheti a munkáltató, az összevont adóalapba tartozó rendszeres bevételt juttató kifizető részére. Ilyen módon az adóelőleg-alap terhére –adóelőleg alap hiányában –nem érvényesített családi kedvezményt járulékkedvezmény formájában veheti igénybe az anyuka.

Az újonnan bevezetendő szabályrendszer élethosszig tartó személyi jövedelemadó mentességet biztosít a legalább négy gyermeket szült vagy örökbefogadott, és azokat saját háztartásában nevelő vagy felnevelt édesanyák számra a munkával szerzett jövedelmeik tekintetében.

A mentesség mellett a 3 és az afeletti 220.000,- Ft/fő/ jogosultsági hónap kedvezménye tovább él majd, ami azt is jelenti, hogy az új szabály nagyon szűk körnek jelenthet további előnyöket.

Ez az előny elsősorban azoknál jelentkezhet, akik 99 ezer Ft-nál több kedvezményt is érvényesíteni tudnának, vagyis tipikusan azok a családok, ahol kiemelkedően magas jövedelemmel rendelkeznek a szülők. Illetve azoknál az aktív dolgozó anyáknál jelenthet plusz „hasznot”, akiknek a gyermekei már felnőttek, és a családi adóalap kedvezményt már jogosultság hiányában nem érvényesíthetik.

 

 

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában, jelentkezzen OKJ képzésünkre.

Vagy jöjjön el 2019. június 25-i szakmai napunkra:

bp-atk_2019ben-hatajos-szja---banner.png

perfekt_szakkonyvkatalogus_2019_ii.png

süti beállítások módosítása