; ; ; ;

Adóváltozások 2.

2019. június 24. Dr. Magyar Zsuzsanna

Folytatjuk cikksorozatunkat a 2019, illetve a 2020 évet érintő adójogszabályi változásokkal, előző cikkünkben a személyi jövedelemadó törvény változásából a négygyermekes anyákat érintő szja mentességgel foglalkoztunk.   Jelen cikkünkben a társasági adót érintő változásokat foglaljuk össze, amely a T/6351. számú törvényjavaslatban, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló irományban található.

2019-valtozas---tao.png

A társasági adóalanyok körében megszűnik a társasági adó feltöltése, illetve ugyanígy az innovációs járulékot, illetve az energia-ellátók jövedelemadóját sem kell a jövőben már december 20-ig az adóalanyoknak kiegészíteniük. Ez a szabály generális jellegű már 2019-es adóévre is, azonban a részleteket mindenképp szükséges végigolvasni.

E szerint:

„Adóelőleg-kiegészítési kötelezettség a 2019-ben kezdődő adóévtől kezdődően az adózót nem terheli, ha a 2019. adóéve utolsó hónapjának 20. napja későbbi, mint a jogintézmény megszüntetésével összefüggésben módosított rendelkezések hatályba lépésének, illetve az azzal összefüggésben hatályon kívül helyezett rendelkezések hatályon kívül helyezésének napja. Az adózó a 2019. adóéve utolsó hónapja 20. napjáig az állami adó-és vámhatóság felé benyújtott nyilatkozatban választhatja, hogy a 2019. adóévre a társasági adóelőleg-kiegészítési kötelezettséget a jogszabályváltozástól függetlenül teljesíti és alkalmazza az adóról való rendelkezés szabályait. Ebben az esetben az érintett rendelkezések módosításának (hatályon kívül helyezésének) napját megelőző napon hatályos szabályok szerint járhat el, illetve kell teljesítenie a kapcsolódó feltételeket. Ez azt jelenti, hogy az adózó 2019. adóév vonatkozásában választása szerint teljesítheti a feltöltési kötelezettséget, és ha él ezzel a választással, akkor adófelajánlást is tehet. A választás megtételének határideje a 2019. adóév utolsó hónapjának 20. napja (naptári éves adók esetében december 20.).

A határidő jogvesztő. A választás a 2019. adóév utolsó hónapjának 20. napját követően pedig nem módosítható és nem vonható vissza.”

További előnyös változás a KKV-szektor beruházási tevékenységének ösztönzése érdekében, hogy a Parlament elé került javaslat szerint a fejlesztési adókedvezmény kis- és középvállalkozásokra vonatkozó jogcímének értékhatára 3 év alatt kedvezőbbé válik.

A módosítások az alábbiak szerint alakulnak, amennyiben a javaslat teljes egészében elfogadottá válik:

2020: A kisvállalkozásoknál 300 millió forintra, középvállalkozásoknál 400 millió forintra csökken a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó jogcím esetében a fejlesztési adókedvezményre jogosító beruházási értékhatár.

2021: A javaslat szerint a KKV-jogcím értékhatára a kisvállalkozásoknál 200 millió forintra, a középvállalkozásoknál 300 millió forintra csökkenne.

2022: a KKV-jogcím értékhatára kisvállalkozásoknál 50 millió forintra, középvállalkozásoknál 100 millió forintra csökken.

A fejlesztési adókedvezmény illetően továbbá a 2020. január 1-jétől kezdődően bejelentett beruházások vonatkozásában megszűnnek a létszám- és bérköltség feltételek.

 

 

Sorozatunk korábbi része:

https://perfekt.blog.hu/2019/06/17/adovaltozasok_976

 

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában, jelentkezzen OKJ képzésünkre.

perfekt_szakkonyvkatalogus_2019_ii.png

süti beállítások módosítása