; ; ; ;

Járulékos kérdések

2019. július 17. Dr. Magyar Zsuzsanna

2019. május 30-ától elérhető a Kormány által elfogadott Gazdaságvédelmi Akcióterv, amely 13+1 pontban foglalja össze azokat a változásokat, amelyeket a különböző jogszabály módosításokból ismerhetünk meg.

Ez az akcióterv tartalmazza a munkavállalót terhelő adók- és járulékok egyszerűsítését is, nézzük mi változik!

jarulekos_kerdesek_2.jpg 
A munkavállalói oldalon a bruttó munkabérből levonásra kerülő adók és járulékok az alábbiak:

  • 10%-os nyugdíjjárulék
  • 3+4%-os egészségbiztosítási járulék
  • 1,5%-os munkaerő-piaci járulék
  • 15%-os személyi jövedelemadó

Valójában 4 tételről beszélünk, azonban a 7%-os egészségbiztosítási és a 1,5%-os munkaerő-piaci járulék teljesítése jelenleg is egy adó számlaszámra megy, a munkáltatók egy összegben utalják ezt a levont járulékot!

Az összevonás tehát valójában az eddigi 8,5%-os egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, illetve a 10%-os nyugdíjjárulékot érinti.

A személyi jövedelemadó járulékokkal történő összevonására természetesen nem lehetséges.

Az egyéb tételek összevonása tehát összesen 18,5%-os „új” járulékot jelent, amelynek az elnevezését még nem tudjuk.

Valójában tehát mi történik? A munkaadónak a munkavállalót terhelő adók és járulékok tekintetében 2 utalásról kell gondoskodni, a személyi jövedelemadó, és a fent említett, még elnevezéssel nem rendelkező „összevont” járulék utalásáról, illetve a bejelentett terv – egyenlőre- nem tartalmazza a munkáltatói terhek összevonását, tehát a munkáltatónak további két helyre kell utalást teljesítenie, a szociális hozzájárulási adóra és a szakképzési hozzájárulásra is, ez összességben 4 utalást eredményez minden hónapban.

Az egyszerűsítés ugyanakkor számos más kérdést is felvet, például a jelenleg élő mentességek és kedvezmények tekintetében hogyan tovább, hogyan kell majd jól kezelni a családi járulékkedvezményt, hogyan választható majd szét a biztosítottat terhelő járulék, hogyan történik majd ennek a nyilvántartása a nyugdíj- és egészségbiztosítási ellátások tekintetében.

További kérdés marad, hogy a foglalkoztatói járulékokkal mi történik, lehetséges-e a szakképzési hozzájárulás és a szociális hozzájárulási adó összevonása is.

 

 

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen
OKJ képzésünkre.

perfekt_szakkonyvkatalogus_2019_ii.png

 

süti beállítások módosítása