; ; ; ;

A magyarok nyilai és az önkéntes adózás az első évezredben

2019. július 22. Gombár Gábor

A népvándorlás idején a magyarok megtanulták és alkalmazták a csaták utáni sarcok szedésének és fizetésének rendjét, azaz szedték a „vesztesek vámját”.

vam_regen.jpg

Az első évezred közepén, a Volga-Káma vidékén, ha veszítettek, az adót állatokban, esetleg kézműves termékekben (például íjakban) rótták le. Az adósság fejében már ekkor megjelent a győzteseknek végzett szolgálat is (például hadjáratokban való közreműködés formájában).

Győzelem esetén növényi és kézműves termékek, illetve az igénybe vett szolgálat jutott a magyaroknak.

A Volga-Don vidékén a kazár birodalom fennhatósága alatt élve a többi néphez hasonlóan feléjük adóztak. A Kelet-Európában forgalomban lévő dirhemet, mint pénzt ismerték, de használata a szomszéd népekkel való kereskedésre korlátozódott, a sarcot elsősorban áruban és szolgáltatásban fizették, vagy szedték.

A honfoglalást követően a Kárpát-medencében legyőzött népek javai és szolgáltatásai hamar kimerültek, így újra a „vesztesek vámja” felé fordultak a magyar vezérek. A kalandozások egészen Géza uralomra jutásáig jól jövedelmeztek. Az elrabolt javak, a hadisarcként vagy a béke áraként beszedett adók sokáig biztosítottak gazdag bevételt.

Szent István államának működése már más alapokra került. A király törvénykönyvében már megjelentek a határforgalomra vonatkozó vámszabályok, de a kereskedelmi útvonalak mentén és a réveknél is alakítottak ki vámszedő helyeket. A középkori Magyarországon vámnak nevezték összefoglaló néven a különböző típusú adókat, úthasználati díjakat és az illetékeket. A királyi adománylevelek szerint a vámszedés jogát az uralkodó szinte csak az egyház részére ajándékozta el.

Szigorral kezelték és szervezték a vámok szedését, melyet jól jellemez a mai napig ismert mondás: „Amit megnyerünk a vámon, elveszítjük a réven.”

A király jövedelme fedezetet nyújtott az állam működésére, hiszen neki voltak a legnagyobb birtokai. Állandó vámokra egy ideig nem volt szükség.

Az alkalmilag szedett vásárvámról és a jövevények adójáról, illetve a középkor további leleményes vámosainak történetéről olvashatnak legközelebb.

 

 

Korábbi cikkek a témában:

https://perfekt.blog.hu/2019/07/10/nerotol_a_keletromai_birodalom_bukasaig

https://perfekt.blog.hu/2019/05/08/hogy_fizettek_a_vamot_regen_avagy_miota_vitatkozunk_a_vamertekrol_i

https://perfekt.blog.hu/2019/05/20/hogy_fizettek_a_vamot_regen_avagy_miota_vitatkozunk_a_vamertekrol_i_258

https://perfekt.blog.hu/2019/05/29/hogy_fizettek_a_vamot_regen_avagy_miota_vitatkozunk_a_vamertekrol_i_670

 

 

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen
Vámügyintéző képzésre.

perfekt_szakkonyvkatalogus_2019_ii.png

süti beállítások módosítása