; ; ; ;

Elfogadták a 2020. évi adóváltozásokat

2019. december 4. Dr. Magyar Zsuzsanna

Bár a Mikulás csak a hétvégén érkezik, az Országgyűléstől megkapták az adózók a csomagot, kedden new-year-4425667_1280.jpgelfogadásra került a 2020. évi adótörvény módosító csomag.

 Már korábban foglalkoztunk a témával, és néhányat a várható változások közül már említettünk, azonban mindenképp érdemes újra átgondolni, hogy az elfogadott törvényekkel hogyan változik meg az életünk jövőre.

Talán a legfontosabb változás az online számlázás kiterjesztése, amely gyakorlatilag a papír alapú számlázást teljesen kiszorítja.

Az elfogadott módosításoknak köszönhetően. 2020. derekától minden olyan számlát be kell küldeni az adóhivatalhoz, amely gazdálkodók egymás közötti ügyleteit tartalmazza, következő év januárjától pedig valamennyi számla – tehát a magánszemélyek felé kiállítottak is- adatszolgáltatási kötelezettség alá esnek majd.

 

Ezzel megszűnik az a szabály, hogy csak meghatározott értékhatár feletti áthárított adót tartalmazó számláról kell adatot szolgáltatni.

A törvény tehát 2020. július 1-jétől bővíti az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlák körét. Így adatot kell szolgáltatni minden olyan kibocsátott vagy kiállított számla tekintetében, melyet belföldi adóalanynak belföldön teljesített ügyletről állítanak ki, kivéve a Közösségen belüli adómentes termékértékesítést.

Más oldalról megközelítve minden, adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlán szerepeltetni kell a belföldön nyilvántartásba vett partner adóalany belföldi adószámának első nyolc számjegyét, tehát a számlázási szabályok ezzel összefüggésben változnak.

A számla szintű adatszolgáltatás kiterjed minden belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére, belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számlára, vagyis megszűnik az a szabály, hogy csak meghatározott értékhatár feletti áthárított adót tartalmazó számláról kell adatot szolgáltatni. Ennek következtében minden, adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számla tekintetében előírja, hogy azon szerepeltetni kell a belföldön nyilvántartásba vett partner adóalany belföldi adószámának első nyolc számjegyét.

Gyakorlatilag ezzel a teljes számlázási rendszer átláthatóvá került az adóhivatal számára, illetve az intézkedés megalapozza a NAV által elkészítendő áfa bevallási tervezetének a hátterét.

Ezzel az adóelkerülés, az áfa csalások kockázata minimális szintre csökkenthető, amelytől a jogalkotó komoly költségvetési pluszra számít.

  Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

budapest_varosi_ajanlat_arstop_5.jpg

süti beállítások módosítása