; ; ; ;

Feltöltési kötelezettség a helyi iparűzési adóban

2019. december 18. Dr. Magyar Zsuzsanna

Bár a társasági adóban, az innovációs járulékban a jogalkotó a feltöltési kötelezettséget hatályon kívül helyezte, az adózók meghatározott köre az iparűzési adóban továbbra is előleg-kiegészítésre kötelezett.

Ennek legfőbb indoka az, hogy az önkormányzatok likviditása ne sérüljön, ezáltal ez továbbra is megőrizhető.

Mivel a társasági adóban megszűnt a kiegészítési kötelezettség, fontos változás, hogy az iparűzési adó törvény már nem is hivatkozik erre, expressis verbis kimondja, hogy azon adózók kötelesek a feltöltésre, amelyeknek az adóévben az éves szinten meghatározott nettó árbevétele eléri a 100 millió Ft-ot.

Természetesen a korábbi szabályokhoz képest a kiegészítésre kötelezettek körében íly módon nincs változás, annyi csupán, hogy a helyi adótörvényben került a kötelezettek köre meghatározásra.

A határidőt tekintve is marad a december 20-i, ebben az adóévben péntekre eső határnap, ameddig a kiegészítést az arra kötelezettek szankció nélkül megtehetik.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kiegészítés nem csupán befizetést jelent. Abban az esetben, ha az adózónak nincs fizetési kötelezettsége, akkor is köteles bevallást tenni, ebben az esetben nullás adóbevallást kell beadni, azaz, a 0 Ft-os adóelőleg-kiegészítésről is kell bevallást benyújtani.

A helyi iparűzési adóelőleg kiegészítésről szóló bevallását az adózó többféle képpen is megteheti. Választhatja a NAV HIPAEK nyomtatványát, vagy megteheti az önkormányzat „saját” nyomtatványát is, így közvetlen módon is eljuttathatja a bevallását. Amennyiben az adózó a NAV által biztosított nyomtatványt választja, úgy az adóhatóság a bevallást érdemi vizsgálat nélkül fogja továbbítani a megjelölt önkormányzatnak.

Mulasztási bírság kiszabása abban az esetben várható, ha az adózó a befizetett előlegek összegét az adóévre várható kötelezettség legalább 90%-ig nem teljesítette.

  Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

budapest_varosi_ajanlat_arstop_5.jpg

süti beállítások módosítása