2020. jan 30.

Az adóbevallást helyettesítő nyilatkozat

írta: Dr. Magyar Zsuzsanna
Az adóbevallást helyettesítő nyilatkozat

NY-es nyomtatványokra vonatkozó szabályok 2020-ban

Hamarosan aktuális az első, 2020-ra esedékes bevallási kötelezettség teljesítése azokra vonatkozóan, akiknek egyes adókötelezettség teljesítésére az adóévben nem keletkezik bevallási kötelezettsége.

2020. február 12-ig lehet 2020-ra a bevallással egyenértékű, ún. nullás nyilatkozatot tenni, az NY nyomtatvány kitöltésével és beküldésével.
orange_now_hiring_direct_mail_postcard.png

Azok az adózók, akik meghatározott adónemben nem keletkezik 2020-ban adókötelezettsége, jogosultak a nyilatkozat benyújtására, amely az adóbevallás benyújtásával egyenértékű.

 

A Nyilatkozat kiváltja:

  • a 2019-es adóévről évben benyújtandó „nullás” adattartalmú éves bevallásokat, valamint
  • a január 1-jével kezdődő adóévtől a havi, negyedéves, éves „nullás” adattartalmú bevallásokat.

 

Egy nyilatkozatban több – eltérő típusú (’01, ’08, ’43, ’65) – „nullás” adattartalmú bevallás is megjelölhető, akár eltérő bevallási időszakokkal is.

 

Az egyszerűsített vállalkozói adóalanyiság megszűnése miatt a Nyilatkozat 2020. február 25-éig, illetve 2020. június 2-áig a 1943 számú bevallás kiváltásra is benyújtható.

A soron kívüli bevallási kötelezettség teljesítésére nem alkalmazható a Nyilatkozat, illetve kényszertörlés, tevékenységet lezáró adóbevallás, felszámolás, végelszámolás befejezésekor benyújtandó adóbevallást sem helyettesíti.  Szintén NEM nyújtható be a bevallás azokban az esetekben, ha az adózónak jogszabály adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő. Ilyen eset lehet pl. tipikusan az, ha az adózónak van egy fő foglalkoztatottja, de a munkavállaló pl. táppénzen, vagy egyéb anyasági ellátást (CSED, GYED) kap.

Ilyen esetben természetesen járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik, azonban a munkavállaló biztosítási időt tölt az adott foglalkoztatónál, így ezekről, illetve a munkabérrel történő ellátatlanság kódjáról a munkáltatónak adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik.

 

Előfordulhat olyan helyzet is, hogy egész évre benyújtottuk a 08-as bevallás helyettesítésére az NY-es nyilatkozatot, azonban a foglalkoztató áprilisban alkalmaz egy-két napra alkalmi munkavállalót.

Ebben az esetben az április hónapra vonatkozó módosított kötelezettségét (a bevallás jellegében "O" jelöléssel) a 2008-as bevallásban teljesítheti önellenőrzéssel.

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

02m.jpg

Szólj hozzá

jo tudni fontos es aktualis