; ; ; ;

Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése - Eltérő szabályok a járvány miatt

2020. április 20. Dr. Magyar Zsuzsanna

 A Magyar Közlöny 79. számában, 2020. április 17-én jelent meg a Kormány 131/2020. (IV. 17.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején egyes egyéni vállalkozói tevékenységek folytatása biztosításáról, melynek részleteit az alábbiakban ismertetjük.

 young-adult-wearing-protection-mask-kitchen_23-2148480504.jpg

Két lényeges különbségre hívjuk fel a figyelmet, hiszen a 2009. évi CXV. törvény, - mely az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szól, -  a 18. § szabálya szerint a szüneteltetés általános szabályai minimum egy hónap, maximum két év lehet.

Ettől a fent említett Kormányrendelet tekintettel a járvány okozta helyzet bizonytalan kimenetelére az alábbi két eltérést engedi:

1. azok az egyéni vállalkozók, akik tevékenységük szünetelését 2020. március 11. és 30-a között jelentették be, a kormányrendelet hatálybalépését követő 15. napig bejelenthetik:

a) tevékenységük szünetelése iránti bejelentés visszavonását,

b) vagy szüneteltetett tevékenységük folytatását.

HA visszavonásra kerül sor, a nyilvántartást vezető szerv a szünetelést úgy törli, hogy az mint törölt adat ne is legyen megismerhető. Jogkövetkezmény szempontjából pedig úgy kell tekinteni, mintha a szünetelésre nem került volna sor.

2. A 2020. március 30. napját követően a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt bejelentett egyéni vállalkozói tevékenység szünetelésére az  évi CXV. törvény szerinti minimális 1 havi időtartamot nem kell alkalmazni, azaz a szünetelés időtartama egy hónapnál rövidebb is lehet

.

süti beállítások módosítása