2020. júl 01.

Kötelezővé válik lehetővé tenni az elektronikus fizetést 2021-től

írta: Dr. Rákosi Ferenc
Kötelezővé válik lehetővé tenni az elektronikus fizetést 2021-től

A 2021-es költségvetést megalapozó „salátatörvény” [1] 38.§-a kiegészíteni javasolja a kereskedelemről szóló törvényt egy új, 5/F.§-sal, amely szerint a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI.15.) NGM rendelet 1.§-a szerinti kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását.

pay-goods-by-credit-card-through-smartphone-coffee-shop_1150-18761.jpg

A némileg szokatlan kodifikációs megoldással, miniszteri rendeletre utaló törvényjavaslat indoklása szerint „a világban zajló folyamatok rámutattak, hogy az elektronikus fizetések iránti igény folyamatosan növekszik és a létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen biztonsági és érintésmentes fizetési megközelítésben egyaránt. Így a már on-line pénztárgéppel rendelkezőknek kötelező lesz bármilyen formában, de elektronikus fizetési lehetőséget biztosítaniuk a vevőik számára. Fontos egyben az is, hogy ez elérhető és rendelkezésre álló legyen, azaz a vevő döntése alapján bármikor rendelkezésre álljon”.

A salátatörvény elfogadása esetén az on-line pénztárgéppel rendelkezőknek 2021. január 1-jétől kell biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét.

 

[1] https://www.parlament.hu/irom41/10856/10856.pdf a T/10856 számú törvényjavaslat

 

 

Amennyiben Ön is szeretne szakképesítést szerezni,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

 

Szólj hozzá

jo tudni fontos es aktualis