; ; ; ;

Figyelem, változtak a kiküldetés szabályai!

2020. szeptember 7. Magyar Miklósné Zsuzsa

A külföldi kiküldetéssel valamint a külföldi munkavállalással kapcsolatos szabályozás mindig több figyelmet igényel, mint egy belföldi munkavégzés és annak szabályozása.

Egyrészről azért, mert nem csak a hazai  szabályokat kell ismerni, hanem tudni kell, azokat a nemzetközi szabályokat is, hogy az adott országgal kapcsolatosan van-e Magyarországnak a kettős adózástatás elkerülésére egyezménye.

Most viszont figyelembe kell venni, hogy 2020. július 1-től változott a társadalombiztosítási törvény is. Így most megpróbáljuk összefoglalni a változás hatását a külföldi kiküldetéssel kapcsolatosan.

two-businessmen-pointing-laptop-screen-while-discussing_158595-5325.jpg

Külföldi kiküldetések tekintetében két dologra kell feltétlen oda figyelni.

Az egyik, amikor a dolgozó rövid távú kiküldetésben vesz részt:

Általában ezekre a kiküldetésre a magyar szabályok kellő eligazítást adnak, így elég ezeknek a jogszabályoknak a helyes alkalmazása.

A másik amikor a dolgozó hosszabb távú 183 napot meghaladó kiküldetésben vesz részt.

Az 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: új Tbj törvény). nem fogalmaz meg átmeneti szabályokat, így a külföldi kiküldetésben dolgozók esetén az első félévben 06.30.-ig a régi TBJ szabályokat kellet alkalmazni, míg 2020. július 1-től már az új szabályoknak megfelelően kell a járulékot megfizetni. Így a folyamatban lévő kiküldetések esetén mindkét szabályt alkalmazni kell.

A külföldi kiküldetések esetében a járulék alapjának a változása attól függ, hogy a jövedelem Magyarországon adóztatható vagy nem.

Amennyiben a jövedelem Magyarországon adóztatható, akkor nem változik a kiküldetés járulékalapjának számítása.

Azokban az esetekben, amelyeknél Magyarországon nem adóztatható a jövedelem, és nem keletkezik szja szerinti előleg, akkor a járulékokat a megelőző 12 havi átlag alapján kellett számítani.

A régi szabályozás szerint  a szochó alapjának kiküldetés esetén a megelőző 12 havi alapbért kellett figyelembe venni.

Az új TBJ törvény szerint viszont a járulék alapja az alapbér, de legalább   a tárgyévet megelőző év a KSH adatai alapján számított bruttó átlagkereset. A jelenlegi adatok szerint ez 362 600.- Ft.

 Természetesen azon kiküldetésben dolgozóknál, akiknek az átlagkeresete nem éri el a statisztikai átlagot, azokban az esetekben a tényleges a tárgyhónapban megszerzett jövedelmet kell alapul venni.

 

Amennyiben Ön is szeretne szakképesítést szerezni,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

facebook_borito_0626_modositott.png

süti beállítások módosítása