; ; ; ;

Összefoglaló a KATA 2021. évi változásairól

Fontos változások egy helyen

2020. december 21. Dr. Magyar Zsuzsanna

Többször foglalkoztunk már a KATA jövő évi változásaival, azonban most elérkezett az idő, hogy minden lényeges változást összefoglaljunk, különös tekintettel arra, hogy bizonyos esetekben az adózóknak fontos döntést is kell hozni egy-egy jogviszonnyal kapcsolatban.

 pexels-photo-5408689.jpeg

2021. január 1-jétől a többes KATA-zás lehetősége megszűnik.

Ez azt jelenti, hogy egy magánszemély már csak egy jogviszonyában folytathatja a KATA szerinti adózást. Ez igen jelentős szigorítás a korábbiakhoz képest, hiszen eddig egy magánszemély akár több vállalkozásban is választhatta a KATA adózást.

Mi a tennivaló ezzel kapcsolatban? A magánszemélynek 2020. december 31-ig a NAV felé nyilatkoznia kell, hogy 2021. január 1-jétől melyik jogviszonyban marad KATA-s adózó. HA ezt nem teszi meg, akkor az adóhivatal „dönt” helyette, határozatot fog hozni, és abban a jogviszonyban marad KATA-s adózó, amelyet elsőként jelentett be az adóhivatalhoz, vagyis a legkorábbi KATA-s jogviszonyát folytathatja. HA a magánszemély amúgy is ezt választaná, akkor nincs semmi tennivalója, azonban, ha nem a legkorábbi jogviszonyban folytatná a KATA-zást, akkor ezt december 31-ig be kell jelentenie az adóhivatalhoz.

A bejelentést az alábbi nyomtatványokon kell megtenni:

  • egyéni vállalkozók: 20T101E
  • egyéni vállalkozói nyilvántartásban nem szereplő egyéni vállalkozó: 20T101 (pl.: egyéni ügyvéd)
  • betéti társaság, kkt, egyéni cég: 20T201T
  • ügyvédi iroda: 20T201

Amennyiben egy adott jogviszonyában a magánszemély törli a KATA státuszát, ügyelni kell arra, hogy abban a jogviszonyában másik adózási formát kell választani.

Figyelni kell továbbá arra is, hogy a törlést követően a fennmaradó jogviszonyban a magánszemély főállású kisadózóvá válik, illetve amennyiben a törlés után tovább is személyesen közreműködik a vállalkozásban, azt már csak munkajogviszonyban teheti.

További fontos változás a 3 M Ft-ot meghaladó bevételt terhelő adó. Ha a kisadózó vállalkozás részére kifizetőnek minősülő vállalkozás év elejétől összesítve 3 millió Ft-ot meghaladó összegű bevételt juttat, a kifizető a juttatás 3 millió forintot meghaladó része után 40 %-os adót köteles megfizetni.

A 12 millió forintot meghaladó éves bevételt terhelő adó szabálya nem változik, azaz továbbra is a KATA adóalanynak kell az évi 12 millió Ft-ot meghaladó bevétel után megfizetni – a tételes havi adó mellett – a 40 %-os adót.

 

Amennyiben Ön is szeretne szakképesítést szerezni,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

süti beállítások módosítása