; ; ; ;

Lényeges enyhítés a kisvállalkozások adókedvezményére vonatkozóan

2021. január 27. Dr. Magyar Zsuzsanna

A személyi jövedelemadó törvény 13. számú melléklete a kisvállalkozások adókedvezményére vonatkozóan jelentős változást tartalmaz 2021. január 1-jétől.

 sweet-short-haired-business-lady-laughs-while-listening-music-headphones-portrait-woman-office-clothes-sitting-workplace_197531-10693.jpg

A módosítás lényege, a fent említett jogszabályhely 9 és 10. pontjában olvasható az alábbiak szerint:

„A 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató egyéni vállalkozó hitelszerződés (ideértve a pénzügyi lízinget is) alapján kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől igénybe vett hitel kamata alapján adókedvezményt vehet igénybe.

Az adókedvezmény a 9. pontban meghatározott hitelre az adóévben fizetett kamat teljes összege a hitelszerződés megkötésének időpontjától függetlenül.”

Ez azt jelenti, hogy az ezt megelőző, 2017-ben hatályos korlát eltörlésre került, hiszen korábban ez a kedvezmény az alábbiak szerint volt érvényesíthető:

  • december 31-ét követően megkötött szerződések: 40%
  • január 1-jét megelőzően megkötött szerződések: 60%
  • december 31-ét követően megkötött szerződések: 100%

Azaz a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök beszerzéséhez, előállításához felvett hitel kamata alapján járó adókedvezmény a korábbi szabályok szerint csak a 2017. január 1-je után felvett hiteleknél volt a kamat teljes összege után adókedvezményként érvényesíthető.

2021. január 1-jétől a hitelszerződés megkötésének időpontjától függetlenül érvényesíthető a kamat teljes összege adókedvezményként.

Ez a lehetőség a kedvezmény igénybevételére a vállalkozói SZJA szerint adózó egyéni vállalkozók részére már 2020-ra vonatkozó SZJA bevallásukban is érvényesíthetik májusban.

Vagyis függetlenül a hitelszerződés megkötésének időpontjától figyelembe vehető a megkötött hitelszerződésekre fizetett kamat kedvezménye.

banner0202.jpg

 

süti beállítások módosítása