; ; ; ;

Újragondolt átalányadó 2022-ben - 2. rész

2021. december 20. Dr. Magyar Zsuzsanna

Korábbi cikkünkben kitértünk az átalányadó megváltozott szabályaira 2022-ben. Ebben a részben a választással, az adóelőleg megfizetésével és bevallásával, illetve megszűnés, megszüntetés kérdéseivel foglalkozunk.

 pexels-photo-7111489.jpeg

Talán egyik legfontosabb kérdés az adóév végének a közeledtével, hogy mikor és hogyan lehet áttérni az átalányadóra?

Azok a KATA-s egyéni vállalkozók, akik 2022. január 1-től szeretnének az átalányadóra áttérni, nekik decemberben kell ezt jelezni az adóhivatal felé, de egyébként az adóévben is lehetőség van év közben áttérni. Ez esetben az átalányadózás a kisadózó alanyiság megszűnésének hónapját követő nappal indul. Egyéb esetekben pedig az éves SZJA bevallásban van mód az áttérésre, azaz az éves adóbevalláshoz fűzött nyilatkozatban jelenthető be a következő adóévre.

A nyilatkozat az éves SZJA bevallás része, így a választás bejelentési határideje megegyezik az adóbevallás benyújtási határidejével, ami a tárgyévet követő év május 20-a. Ez a határidő jogvesztő, így a nyilatkozat a bejelentési határidő letelte után nem pótolható, illetve nem vonható vissza.

Az átalányadózásra vonatkozó bejelentést nem kell évente megismételni, vagyis ha a magánszemély a választását a következő évre is fenntartja, erről nem kell külön nyilatkoznia.

Tevékenységet kezdő egyéni vállalkozó pedig a tevékenység megkezdésével egyidejűleg választhatja az átalányadót.

Az átalányadózás megszüntetését követően az átalányadózás 4 adóév elteltével választható újra.

 

Összességében tehát elmondható, hogy a jövő évi szabályok változásának köszönhetően érdemes átgondolni az átalányadó választását, elsősorban azon egyéni vállalkozóknak, akiknek nagyon alacsony a költsége, esetleg akiknek magasabb a költségük, de a törvény adta lehetőségeken belül inkább nem akarnak a számlák gyűjtésével foglalkozni.

Az adómentes jövedelemrésznek köszönhetően bizonyos esetekben a vállalkozó járulékmentességet is élvezhet, az átalányadónak a vállalkozói SZJA-nál sokkal egyszerűbb a nyilvántartsa, adminisztrációja, ami szintén nagy vonzerőt jelent.

KATA-s egyéni vállalkozóknak a bevezetett szigorúbb szabályozások miatt szintén érdemes foglalkozni az áttérés lehetőségével, nem beszélve arról, hogy igen magas bevételi korlátot szabott a jogalkotó.

süti beállítások módosítása